Neve Danyal. Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek - 11.11.11

BNP Paribas en Deutsche Bank blijven betrokken bij illegale Israëlische nederzettingseconomie

Europese banken blijven financiële banden onderhouden met Israëlische banken die betrokken zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. Dat geldt ook voor twee in België opererende banken, BNP Paribas en Deutsche Bank, die beiden aandelen hebben in één of meerdere Israëlische banken. Door te investeren in deze Israëlische partners steunen BNP Paribas en Deutsche Bank de ontwikkeling van Israëlische nederzettingen, die nochtans illegaal zijn onder internationaal recht.

dinsdag 29 mei 2018 12:15
Spread the love

De meest recente bevindingen hierover staan in het op 29 mei gepubliceerde rapport ‘Financing Occup’Annexation’ van 11.11.11, CNCD-11.11.11, FairFin en Financité.

Onderzoek van de Israëlische organisatie Who Profits documenteerde eerder dat er in totaal 7 Israëlische banken actief zijn in de nederzettingen op Palestijns grondgebied. Deutsche Bank, bezit of beheert voor 21,96 miljoen euro aandelen in 5 Israëlische banken. BNP Paribas heeft eveneens banden met een Israëlische bank voor een bedrag van 6,08 miljoen euro. Uit het onderzoek blijkt verder dat KBC, ING en Dexia Bank tot voor kort eveneens betrokken waren in de bezette gebieden. Voor Triodos Bank, Van Lanschot, vdk bank, Argenta en Belfius is er in het huidig onderzoek geen link gevonden.

Door te investeren in Israëlische banken steunen de in België actieve banken de illegale Israëlische nederzettingen en gaan zij in tegen hun eigen politiek van verantwoord ondernemen en tegen de VN Principes voor Verantwoord Ondernemen. “Het lijkt mij moeilijk een scenario te bedenken waarmee een bedrijf activiteiten ontwikkelt in de nederzettingen die in overeenstemming zouden zijn met de VN Richtlijnen en met het internationaal recht”, verklaarde ook de VN-Commissaris voor de Mensenrechten.

11.11.11, CNCD-11.11.11, FairFin en Financité vragen dan ook dat BNP Paribas en Deutsche Bank hun relaties met de genoemde Israëlische banken verbreken en dat alle in België actieve banken een duidelijke politiek opzetten die huidige en toekomstige investeringen in de Israëlische nederzettingenindustrie onmogelijk maakt.

Ook de Belgische regering kan actie ondernemen, onder meer door bedrijven te verbieden te investeren in de nederzettingeneconomie van Israël en door de publicatie van een database van de VN te ondersteunen over de bedrijven die betrokken zijn bij de bezettingseconomie. En als belangrijke aandeelhouder van BNP Paribas moet de Belgische overheid druk uitoefenen op de bank om alle relaties met Israëlische banken stop te zetten.

 

Via de website www.bankwijzer.be kunnen klanten of andere belanghebbenden van de betrokken banken een klacht sturen om aan te geven dat ze niet akkoord gaan met deze investeringen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!