De bewuste conferentie
Nieuws, Economie, Politiek -

Amerikaanse CEO’s geven toe: belastingverlaging van Trump enkel nuttig om dividenden en eigen loon te verhogen

Laat de rijken minder belastingen betalen en iedereen wordt daar beter van. Dat beweerde Trump toen hij zijn collega-miljonairs/miljardairs 2,3 biljoen belastingverlagingen schonk. Diezelfde CEO's laten nu weten dat ze de gestegen winsten niet van plan zijn te delen met hun personeel en dat er zelfs nieuwe ontslagen aankomen.

dinsdag 29 mei 2018 15:49
Spread the love

Een half jaar geleden schonken Trump en de Republikeinen de rijkste Amerikanen een belastingverlaging ter waarde van 2,3 biljoen dollar toe. Het zou de winsten doen groeien, de economische groei verhogen en alle Amerikanen zouden er dus beter van worden.

Op een conferentie bij de Dallas Fed (de centrale bank) moesten de aanwezige CEO’s van grote Amerikaanse multinationals eens goed lachen met het tweede deel van die voorspelling. Verschillende CEO’s kregen de vraag voorgeschoteld of ze de opbrengst van die belastingverlagingen en de hogere winsten zouden delen met hun werknemers. De antwoorden waren ‘eerlijk en beslist’, zo getuigde een aanwezige verslaggever.

“Het zal niet gebeuren”, zei de CEO van Coca-Cola Troy Taylor, “toch zeker niet in mijn bedrijf.” Hij voegde er aan toe dat er zelfs ontslagen zitten aan te komen “aangezien we investeren in automatisering”.

John Stephens, een hotshot van telecombedrijf AT&T, suggereerde dat werknemers maar een job met hogere technische vereisten moeten zoeken als ze meer willen verdienen. “Ik heb namelijk helemaal niet zoveel mensen nodig die kabels installeren”, aldus Stephens.

Ondertussen wordt de kloof tussen wat die CEO’s binnenrijven en het loon van hun werknemers almaar groter. The New York Times zette deze week een aantal van die toplonen op een rij. Frank Bisignano van First Data verdiende vorig jaar 102 miljoen dollar. Dat is 2.000 keer meer dan het mediaanloon van zijn werknemers.

Bij CEO Margaret Georgiadis die aan het hoofd staat van speelgoedfabrikant Mattel is de kloof het grootst. Ze verdient zelf weliswaar ‘maar’ 31 miljoen dollar maar dat is bijna 5.000 keer meer dan het mediaanloon binnen Mattel.

Het is niet dat er niet gewaarschuwd werd toen de belastingen verlaagd werden. Onder meer Bernie Sanders had het over een ‘nauwelijks verhuld cadeau voor zijn miljardair-sponsors’.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!