Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Cultuur - Sven Tuytens

Opnieuw Spaanse zanger bestraft voor smaad

Het lijstje van Spaanse zangers die in aanvaring komen met de wet op de Openbare Veiligheid (Mordaza wet) uit 2015 blijft aangroeien. Na de veroordeling van rapper Valtònyc tot 3,5 jaar cel voor smaad aan de Spaanse kroon, kreeg dit weekend een andere zanger met de arm van de wet te maken. Evaristo Páramos krijgt een gepeperde boete voor smaad aan de Guardia Civil.

maandag 28 mei 2018 15:59
Spread the love

Net zoals heel Vlaanderen Arno kent, is de 58-jarige Galiciër Evaristo een levende rock & roll legende in Spanje. Het verschil met Arno is dat hij een stuk heviger tekeer gaat. Alleen al de naam van zijn groep “Gatillazo” geeft een idee over het register waarin hij speelt. Een “gatillazo” heeft een dubbele betekenis. Het is het moment wanneer de trekker van een vuurwapen blokkeert of wanneer bij een geslachtsrelatie de penis het laat afweten. Evaristo werd bekend in de jaren 80 toen hij met zijn punkgroep “Polla Records” in bars en garages speelde.

Smaad aan de Guardia Civil

Al meer dan dertig jaar scheldt Evaristo tijdens zijn concerten er duchtig op los, zonder dat hij daarvoor gecensureerd wordt. Maar dit weekend liep het mis toen hij tijdens het Festival Primavera Trompetera in Jerez, tussen zijn songs door zou geroepen hebben dat “politiemannen hoerenzonen zijn”. Volgens de krant El País werd hij na afloop van het concert door de Guardia Civil geïnterpelleerd en ingelicht dat een proces-verbaal opgesteld werd. Hij zal nu een boete krijgen voor smaad aan de politie en de Guardia Civil.

De organisatoren van het festival vertelden aan de krant Públicodat dat niemand een klacht tegen Evaristo indiende. 

Politieke reacties

De eerste politieke reactie kwam van het Baskische EH Bildudie op Twitter voor de zanger een lans brak: “In de Spaanse staat bestaat geen vrije meningsuiting”, zo werd geschreven. Ook Pablo Iglesias (Podemos) en Alberto Garzón (Izquierda Unida) betuigden via de sociale media hun steun voor Evaristo. De Baskische politievakbond het Sindicato Unificado de la Policía del País Vasco reageerde op de tweet van EH Bildu en verduidelijkte dat Evaristo niet werd aangehouden en dat “de scheldpartij aan het adres van de Guardia Civil tussen de songs gebeurde en niet deel uitmaakte van de teksten. Volgens de Mordaza wet zal Evaristo wellicht veroordeeld worden tot het betalen van een boete van 600 euro.

Tweet … if you dare

Volgens “Tweet … if you dare”, een recent rapport van Amnesty International is de vrijheid van meningsuiting in Spanje bedreigd door de wet op de Openbare Veiligheid. Het verheerlijken van terrorisme en het vernederen van terrorismeslachtoffers is in strijd met artikel 578 van de Spaanse strafwet. De wet wordt gebruikt om twitteraars, journalisten, dichters, advocaten, poppenkastspelers en muzikanten zoals Evaristo aan te klagen en te veroordelen. Het valt op dat sinds de Baskische terroristische groepering ETA geen aanslagen meer pleegt, het aantal aan terrorisme gerelateerde veroordelingen in stijgende lijn gaan.

Volgens Amnesty International hebben tientallen veroordelingen in Spanje geleid tot een klimaat waarin de bevolking steeds banger wordt om gewaagde meningen te verkondigen of controversiële grappen te maken.

take down
the paywall
steun ons nu!