Publico
Sven Tuytens

Spaanse rapper Valtònyc die veroordeeld werd voor zijn songs is naar België gevlucht

Josep Miquel Arenas Beltrán alias Valtònyc is in België om aan een gevangenisstraf van 3,5 jaar te ontsnappen en zijn verdediging voor te bereiden. De Guardia Civil en Policía Nacional vermoeden dat de op Mallorca wonende muzikant de dag voordat hij op donderdag 24 mei naar de gevangenis moet, gevlucht is.

donderdag 24 mei 2018 14:05
Spread the love

Valtònyc werd veroordeeld voor de teksten van zijn liedjes. Het betreft tien van zijn nummers uit Residus de un poetaen tien andere uit Mallorca es Ca nostra, plus twee anderenummertjes die hij op youtube plaatste onder de titel Marca España en El fascismo se cura muriendo. Volgens de rechter overschrijdt Valtònyc alle grenzen van de vrije meningsuiting.

Hij werd veroordeeld tot het aanzetten tot terroristische acties, het verheerlijken van terrorisme en het beledigen van het Koningshuis.

Beroep afgewezen

Valtònyc die in februari meteen beroep aantekende tegen de beslissing van de rechter, kreeg onlangs van het Grondwettelijk Hof te horen dat zijn beroep geweigerd werd. Hij had tien dagen de tijd om zich vrijwillig in de gevangenis te melden. Valtònyc kondigde meteen aan dat hij niet “uit eigen beweging” naar de cel zou gaan.

De Guardia Civil en Policía Nacional namen preventieve maatregelen om de rapper te verhinderen Spanje te verlaten. Enkele uren voor bekend werd dat Valtònyc gevlucht was, stuurde hij een twitterbericht waarin hij waarschuwde dat “Spanje zich opnieuw belachelijk zou maken” wanneer ze hem deze week donderdag thuis zouden komen halen om hem naar de gevangenis te brengen.




 In zijn tweet vervolgde hij: “Ik ga het hen niet gemakkelijk maken, ongehoorzaamheid is legitiem en verplicht ten aanzien van een fascistische staat.”

Uit goed bron kreeg ik vandaag de bevestiging dat de rapper wel degelijk in België is. Net zoals de Catalaanse politici die naar Brussel vluchten, is hij van plan zijn onschuld aan te tonen vanuit een plaats waar hij zich veilig voelt.

De Spaanse minister van Justitie Rafael Catalá verklaarde dat hij de mogelijkheid zal onderzoeken om een internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen.

take down
the paywall
steun ons nu!