Venozolanen kiezen voor Maduro
cubanismo.be

Venozolanen kiezen voor Maduro

woensdag 23 mei 2018 12:32
Spread the love

Iets meer dan 20,5 miljoen Venezolanen konden afgelopen zondag naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen. 46% van hen deed dat ook, goed voor 8,6 miljoen stemmen. Met 92% van de stemmen geteld blijkt dat uittredend president Maduro 5,8 miljoen stemmen haalde en daarmee een nieuwe ambtstermijn (2019-2025) kan aanvatten.

Maduro liet de ander kandidaten ver achter zich: Henri José Falcón Fuentes, de belangrijkste uitdager van Maduro, kreeg 1,8 miljoen stemmen, Javier Alejandro Bertucci won er 925.000, Reinaldo José Quijada Cerdone moest zich tevreden stellen met 34.000 stemmen. Een deel van de oppositie had opgeroepen om de verkiezingen te boycotten. De verliezers leggen zich niet neer bij de uitslag en eisen nieuwe verkiezingen. De VS noemt de afgelopen verkiezing een schijnvertoning.

De verkiezingen zelf verliepen rustig en onder internationaal toezicht.

Deze 27 ste verkiezing in 19 jaar vond plaats in een moeilijke internationale en binnenlandse context. De laatste jaren kenden de olieprijzen een enorme daling. Een zware dobber voor een economie die hoofdzakelijk afhankelijk is van de olieproductie en export.

Buitenlandse inmenging

Zeer belangrijk element naast de dalende olieprijzen zijn de intimidatiepogingen van o.a. de internationale financiële markten, aangestuurd door de VS. Leningen en tegoeden worden geblokkeerd waardoor de olieproductie gehinderd wordt. Venezolaanse groothandelaars schamen er zich niet over om voedselvoorraden te blokkeren en zelfs te vernietigen in een poging de regering te destabiliseren.

De Verenigde Staten

Na de verkiezingsoverwinning van Trump ontstond heel wat deining over de mogelijke inmenging vanuit Rusland. Maar in het geval van Venezuela mengt de VS zich zonder schroom met geld en dreigementen tot en met een financiële en economische blokkade tegen het Latijns-Amerikaanse land. De Amerikaanse vicepresident ontving onlangs enkele leiders van de Venezolaanse oppositie op de Amerikaanse ambassade in Lima, onder meer Antonio Ledesma, Carlos Vecchio, David Smolansky en Julio Borges. De bedoeling was om afspraken te maken om “de democratie in Venezuela te herstellen”.

Hij beloofde financiële steun aan de politieke oppositie die vanuit het buitenland opereren. Sommige leden van de oppositie willen nog een stapje verder gaan en vragen onomwonden een “humanitaire interventie” in Venezuela.

Welk belang hebben de VS bij inmenging in Venezuela? Het land is van groot strategisch belang. Venezuela heeft de grootste oliereserves uit de regio. De opgepompte olie is ook snel en zonder veel obstakels in de Verenigde Staten.

Sancties als voorbode op eventuele militaire interventie? Denk maar aan de invasie van Irak in 2003 dan zien we dat er aan de interventie economische sancties vooraf gingen. Bedoeling van de sancties tegen Venezuela is de onvrede en de binnenlandse onrust aan te wakkeren en een poging te doen om de regering van Maduro op de knieën te krijgen.

Verdeelde oppositie

De Venezolaanse oppositie trok verdeeld naar de stembusgang. Een belangrijk deel van de oppositie riep op tot een boycot . Toch waren er ook twee oppositiekandidaten die het tegen de zittende president Nicolas Maduro opnamen.

Venezuela is geen eenduidig positief verhaal, maar het is wel duidelijk dat men er voor een stuk in geslaagd is een alternatief op te bouwen. Dat wordt door de burgerij en de haviken uit de VS met argusogen gevolgd.

Met gedraaide lens

Als het over Venezuela gaat brengen de grote internationale mediabedrijven steevast een negatief verhaal. Het land wordt met een vergrootglas bekeken. In Brazilië worden mensenrechten constant met de voeten getreden en opposanten vermoord. Maar dat krijgt nauwelijks aandacht.

In Europa groeit de weerstand tegen de besparingsmaatregelen, zoals in Frankrijk waar er gestaakt wordt en verschillende universiteiten bezet worden . De Franse regering reageert met zware repressie tegen de betogers en ook tegen de studenten. Ze zitten er niet om verlegen om oproerpolitie en zelfs privémilities naar de bezette aula’s te sturen. In Spanje krijgt een rapper een gevangenisstraf van 3 jaar omdat hij een anti-koningslied maakte. Deze feiten krijgen zo goed als geen aandacht in de Europese pers.

De problematiek in Venezuela is complex. De zoektocht naar een systeem dat zich buiten de neoliberale logica probeert te plaatsen is moeilijk en verloopt niet in een recht opgaande lijn.

Ook in Venezuela is er corruptie en proberen bepaalde groepen zoals de legertop invloed te verwerven.

De Bolivariaanse revolutie is er dankzij gezondheids- en onderwijsprogramma’s in geslaagd om zichtbare verbetering te brengen voor de armen in Venezuela. Maar de regering slaagt er maar met mondjesmaat in om de economie onder haar controle te krijgen en is nog steeds erg afhankelijk van de economische elite in Venezuela en buitenlandse multinationals op vlak van de voedselvoorzieningen en bevoorrading van medicijnen. Door dalende inkomsten uit de olie kan er ook niet verder ingezet worden op meer sociale programma’s, wat toch noodzakelijk is voor de Venezolaanse bevolking.

Oproep voor dialoog en vrede

De voormalige premier van Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero, zei te hopen dat er na de verkiezingen van 20 mei een toenadering tot stand zal komen, waarbij de dialoog zal zegevieren over sancties.

In een verklaring na een ontmoeting met de Venezolaanse president Nicolás Maduro zei Zapatero te hopen dat na de presidents- en parlementsverkiezingen de dialoog voorrang zou krijgen boven sancties, samenwerking boven wantrouwen en respect boven inmenging.

Hij verzekerde ook dat hij bij zijn taak als internationale begeleider van het verkiezingsproces voor een vreedzame dag zal zorgen.

Maduro is er ondanks de vele problemen en hinderpalen toch weer in geslaagd om de Bolivariaanse revolutie te doen standhouden.

Cubanismo.be herbevestigt zijn vertrouwen in en solidariteit met de Boliviaanse revolutie (vooral in nood kent men immers zijn vrienden, niet?) en wenst de herverkozen president alle succes toe. Aan de reacties van de tegenstanders te zien, zal dat niet zo eenvoudig zijn, maar wanneer men – zoals in Cuba – het volk kan verenigen en mobiliseren, dan wordt heel veel mogelijk.

Meer weten over de toestand in Latijns-Amerika? Kom naar de vormingsnamiddag van Cubanismo.be in Brussel: https://www.cubanismo.be/nl/artikels/ledendag-latijns-amerika-democratie-onder-vuur

Bronnen

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/16/spaanse-rapper-gaat-35-jaar-de-cel-in-voor-smaad-aan-spaanse-kroon

https://nl.express.live/2018/05/11/venezolaanse-olieschok-belangrijker-dan-die-iran

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/02/smeken-om-een-humanitaire-interventie-in-venezuela

take down
the paywall
steun ons nu!