Foto: Susan Banafti
Wel Jong Niet Hetero

Het jeugdwerk springt mee op de kar tijdens de Belgian Pride

De jaarlijkse Belgian Pride vindt morgen, zaterdag 19 mei, weer in Brussel plaats. Tijdens deze optocht komen duizenden mensen en tal van organisaties op straat om te strijden voor de aanvaarding van holebi’s en transgenders. Het jeugdwerk springt als Youthwork@Pride letterlijk mee op de kar met de boodschap “Be YOUthwork”: homo, lesbisch, bi, hetero, pan, trans, cis... in het jeugdwerk mag en kan je zijn wie je bent!

vrijdag 18 mei 2018 23:19
Spread the love

Youthwork@Pride is een krachtenbundeling van twintig verschillende jeugdwerkorganisaties. Zij roepen al hun leden en vrijwilligers op om talrijk naar de Pride te komen.

Maar waarom nu juist met het jeugdwerk zo’n boodschap uitsturen? Ten eerste is het jeugdwerk een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien. Het is belangrijk dat dit in een veilige omgeving gebeurt waar iedereen echt zichzelf kan zijn. Ook jongeren die zich niet kunnen vinden in de hetero- en/of gendernormen, zoals holebi- en transgenderjongeren. Veel jeugdverenigingen bieden reeds zo’n omgeving dus dat is niet de enige reden.

Het jeugdwerk wil dat die boodschap ook doordringt bij de holebi- en transjongeren zelf. Vaak is er immers sprake van zelfuitsluiting waarbij holebi- en transgenderjongeren niet naar een jeugdvereniging (durven) gaan omdat ze schrik hebben om gepest of uitgesloten te worden. Door initiatieven zoals “Youthwork@Pride” hopen we deze misvattingen te doorbreken en expliciet te tonen dat we ervoor willen zorgen dat iedereen zich welkom voelt.

De laatste reden heeft betrekking op de maatschappij. Door allemaal op straat te komen, tonen we dat we samen strijden vóór een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. We strijden tégen de rigide hetero- en gendernormen die nog steeds zorgen voor uitsluiting en discriminatie en een grote impact hebben op het psychisch welzijn van jongeren. Het uitgangspunt van Youthwork@Pride is solidariteit want de wereld veranderen doe je niet in je eentje. Het is dus noodzakelijk dat niet enkel holebi- en transgenderverenigingen deelnemen maar ook andere organisaties.

Twee actieve stuurgroepleden van het project getuigen waarom zij mee op de kar sprongen:Marie-Lou Delvoye (24 jaar, uit Heule), stagiaire bij Wel Jong Niet Hetero en studente Gender en Diversiteit:

 

“Als jeugdwerkers vinden we het belangrijk om jongeren de boodschap te geven dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn in een jeugdwerkorganisatie zoals de jeugdbeweging, vandaar de slogan “BE YOUthwork”. Je seksuele oriëntatie en genderidentiteit maakt niet uit, noch je genderexpressie of biologisch geslacht! Wat niet wil zeggen dat we er blind voor zijn, want erkenning dat je je hierdoor in een minder geprivilegieerde positie bevindt, is van belang. Door aanwezig te zijn op de Pride willen wij de boodschap geven dat, zelfs al behoor je niet tot de LGBTI+ gemeenschap, je wel kan tonen dat iedereen welkom is binnen het jeugdwerk. Naar de Pride gaan is een vorm van solidariteit en actieve inzet tegen discriminatie van holebi- en transpersonen.”

“Zelf ben ik 15 jaar actief geweest in een jeugdbeweging. Eerst als lid en daarna drie jaar als leiding. Als leiding heb je al wat meer inspraak en kon ik bekomen dat de regenboogvlag werd uitgehangen op 17 mei. Naar de Pride gaan met je leidingsgroep is een mooi teken van acceptatie en solidariteit, niet alleen naar leden, maar ook naar de buitenwereld toe. Ik verstopte mijn geaardheid niet voor de leden, waardoor het thema soms aan bod kwam. Voor mij was dit een soort van kleinschalige sensibilisatie.”

“Maar is het dan wel nodig dat het jeugdwerk naar de Pride gaat? Zeer zeker! Dit feest is geen kwestie van “opvallen”, het is vooral durven de publieke ruimte claimen en tonen dat we er zijn, daarnaast is het ook een veilige ruimte voor holebi’s en transgenders. Diezelfde veilige ruimte moeten we in het jeugdwerk zien te creëren. Bovendien is de Pride gewoon nodig zolang “homo” een scheldwoord blijft en zolang er sprake is van discriminatie en zelfs geweld ten opzichte van holebi’s en transgenders. Heteronormativiteit blijft een gegeven, ook in België. Wanneer je hetero bent, ben je geprivilegieerd. Je eigen privilege erkennen, maakt deel uit van niet discrimineren waarbij we voor meer gaan dan tolerantie!”Romi Verhaeghe (21 jaar), studente en actief lid van de Chiro:

 

“Ik vind dat iedereen naar de Pride moet komen: zowel holebi’s en transpersonen, maar zeker ook hetero’s. Om te laten zien dat je iedereen respecteert die anders is. En om te tonen dat iedereen gelijkwaardig is. Ik vind het belangrijk dat mensen die niet benadeeld worden óók meedoen. Zo toon je met je leidingsploeg dat je openstaat voor iedereen. Verder vind ik de Belgian Pride ook belangrijk omdat er in veel landen nog geen gelijke rechten voor holebi’s zijn. Als ze zien dat er in België zóveel mensen samenkomen, dan stuur je een boodschap naar andere landen.”

“Ik denk dat holebi’s de dag van vandaag nog benadeeld worden, ja. Volgens de wet worden we misschien wel gelijk behandeld, maar niet in de praktijk. Je wordt nog vaak lastiggevallen als je op stap gaat met je vriendin en je in het openbaar kust, bijvoorbeeld.”

Youthwork@Pride
Youthwork@Pride is een samenwerking tussen Karavaan, KSA, FOS Open Scouting, Wel Jong Niet Hetero, VDS, Formaat, Bizon, AFS, Globelink, Krunsj, Bouworde, KLJ, De Ambrassade, JINT, JNM, StampMedia, Chiro, KrisKras, Scouts en Gidsen Vlaanderen en Graffiti. Vorig jaar was het de eerste editie van “Youthwork@Pride”, dit jaar hebben we vijf organisaties meer kunnen strikken. Al deze organisaties hebben een gemeenschappelijk doel, namelijk strijden voor een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. Niet alleen binnen het jeugdwerk, maar overal en altijd!

Praktische info:
Zak dus op zaterdag 19 mei zeker af naar Brussel. Om 14u30 vertrekt de stoet van wagens in de Ravensteinstraat, dicht bij het station van Brussel-Centraal. Je vindt Youthwork@Pride terug onder delegatienummer 24. Indien je een uniform in je kast hebt hangen, twijfel dan zeker niet om die aan te doen!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!