Bron: Wikipedia
Opinie, Wereld, Politiek -

Jemen: tienduizenden burgers uit Hodeida op de vlucht voor nieuw hevig offensief

Burgers in het westelijke kustgebied van Jemen moeten voor hun leven vechten nu hevige grond- en luchtaanvallen aan de gang zijn om de gewapende Houthi-groep uit het gebied te verdrijven. Amnesty International vreest dat het ergste nog moet komen. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie nadat het in het zuiden van Jemen een onderzoeksmissie heeft volbracht.

donderdag 17 mei 2018 23:17
Spread the love

Amnesty International heeft 34 burgers geïnterviewd die tussen januari en begin mei op de vlucht zijn geslagen voor de gevechten in verschillende steden en dorpen in de provincie Hodeida. Deze mensen getuigden over vreselijke mortieraanvallen, luchtaanvallen en andere gevaren veroorzaakt door een nieuw offensief tegen de Houthi-strijdkrachten door troepen die loyaal zijn aan de internationaal erkende Jemenitische regering. Het offensief wordt uitgevoerd door zowel grondtroepen als de luchtmacht van de door Saudi-Arabië geleide coalitie.

“De menselijke impact van dit nieuw militair offensief blijkt duidelijk uit de pijnlijke verhalen die gevluchte burgers vertellen. Het is wellicht slechts een voorbode van wat nog moet komen van zodra de gevechten ook de dichtbevolkte havenstad Hodeida zullen bereiken”, zegt Rawya Rageh, senior crisisexpert van Amnesty International.

“Wij zijn erg bezorgd over mogelijke willekeurige aanvallen en andere schendingen van het internationaal humanitair recht. Alle strijdende partijen zijn verplicht om burgers zo veel als mogelijk te beschermen. Het leven van honderdduizenden mensen is in gevaar.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!