Bron: Pixabay
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek - 11.11.11

België moet oprichting VN-onderzoekscommissie Gaza steunen

De VN-Mensenrechtenraad komt op 18 mei in spoedzitting bijeen over de situatie in Gaza. Hij zal wellicht een voorstel bespreken voor de oprichting van een speciale VN-onderzoekscommissie. Voor 11.11.11 moeten "na de woorden nu ook daden volgen. België moet de oprichting van een internationaal VN-onderzoek voluit steunen."

donderdag 17 mei 2018 21:48
Spread the love

Nadat op 14 mei 61 Gazanen werden gedood door het Israëlische leger, blokkeerden de Verenigde Staten op 15 mei een internationaal onderzoek naar de situatie in Gaza. De VNMensenrechtenraad komt daarom op vrijdag 18 mei in spoedzetting bijeen in Genève.

België, dat lid is van de VN-Mensenrechtenraad, steunde de bijeenroeping van deze spoedzitting. Zowel Premier Michel als vice-Premiers Reynders en De Croo benadrukten de afgelopen dagen de nood aan een internationaal onderzoek.

Bloedbad

Sinds 30 maart 2018 werden volgens de VN minstens 104 Palestijnen door Israël gedood bij grotendeels vreedzame protesten. Onder de doden bevinden zich minstens 12 kinderen, 2 journalisten en 3 gehandicapten. In dezelfde periode raakten minstens 12.600 Palestijnen gewond, waaronder tal van kinderen, vrouwen, dokters en journalisten. Israëlische scherpschutters schoten met scherp en met zogenaamde ’explosieve kogels’ die in het lichaam ontploffen. Eén Israëlische soldaat raakte lichtgewond.

Een Israëlische minister vergeleek vreedzame demonstranten met Nazi’s, terwijl de Israëlische ambassadeur in Brussel stelde dat alle demonstranten “terroristen” zijn. Het Israëlische leger schepte in een later verwijderde tweet op dat ‘niets ongecontroleerd werd uitgevoerd. Alles was accuraat en afgewogen, we weten waar elke kogel terechtkwam’.

Onder de internationale mensenrechtenwetgeving is dodelijk geweld enkel gerechtvaardigd als er sprake is van een ‘imminent gevaar’ voor veiligheidstroepen, en als alle andere opties zijn uitgeput (‘last resort‘). VN-Mensenrechtencommissaris Zeid stelde uitdrukkelijk dat dit niet het geval is in Gaza. Volgens Zeid zijn de gebeurtenissen van de afgelopen weken mogelijk oorlogsmisdaden.

VN-onderzoekscommissie

Internationaal klinkt de roep om een onafhankelijk onderzoek steeds luider. Zowel de VN-Mensenrechtencommissaris, Secretaris-Generaal van de VN Guterres als de Europese Unie roepen op tot een onafhankelijk onderzoek.

11.11.11 roept de federale regering op om de oprichting van een speciale VNOnderzoekscommissie voluit te steunen en om vervolgens druk uit te oefenen op Israël om VNonderzoekers toe te laten in Gaza.

“Europa moet een cultuur van straffeloosheid absoluut vermijden en Israël duidelijk maken dat dit geweld onaanvaardbaar is en niet zonder gevolgen kan blijven. We juichen de krachtige veroordelingen van het bloedbad in Gaza toe en verwachten nu ook concrete daden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!