Verslag, Nieuws, Economie, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

70.000 betogers brengen regering in de verlegenheid

Deze regering heeft een probleem, een pensioen-probleem. In december vorig jaar kregen de vakbonden in een inderhaast georganiseerde betoging 25.000 mensen op de been. Vijf maanden en veel pensioengeknoei later zijn het er meer dan dubbel zoveel. 70.000 mensen op wat al de zesde grote nationale betoging is tegen de regering-Michel, is een signaal dat geen enkele helfie op Twitter weggerelativeerd krijgt.

woensdag 16 mei 2018 14:42
Spread the love

Niet dat ze het niet geprobeerd hebben. Tweet iets in de trant van ‘wij zullen wel werken om de economie recht te houden’ leek de opdracht en die obligate boodschapjes kwamen er ook. Maar een tweet van de officiële account van N-VA was veelzeggend. ‘Het pensioen met punten is geen tombola’, stond in witte letters boven de afbeelding van een man die zonder twijfel een zwaar beroep heeft.

Elke politieke marketeer weet: als je de slogans van je tegenstander moet ontkennen, ben je niet goed bezig. ‘I am not a crook’, zei president Nixon ooit, vlak voor hij de geschiedenis inging als de eeuwige schurk.
‘Het pensioen met punten is een tombola’ werd op talloze manieren verbeeld op deze betoging. De vakbonden kozen deze keer voor een andere aanpak. De klassieke toespraken werden achterwege gelaten en vervangen door animatie langs het parcours. Jongeren gooiden papieren vliegertjes (een verwijzing naar het geld dat deze regering wil vergooien aan veel te dure en manke oorlogsvliegtuigen), je kon met pijl en boog schieten om zoals op de kermis punten te sparen voor je pensioen of je kon één van de lottoballen proberen te pakken te krijgen aan de Pensioentoren.

“Het is wel degelijk een loterij”, zei Rudy De Leeuw die toe was aan zijn laatste grote vakbondsbetoging als ABVV-voorzitter (volgende keer ben ik hier als gewone militant, glunderde hij). “Slechts een paar jaar voor je pensioen weet je wanneer je kan stoppen met werken. Je blijft onzeker over het precieze bedrag, want de regering kan het aanpassen op basis van de budgettaire toestand van dat moment”, aldus De Leeuw. “Deze regering heeft haar onbetrouwbaarheid bewezen in het pensioendossier. Moeten we dan echt de waarde van een pensioenpunt laten afhangen van de onbetrouwbare regering van dat moment?”

Volgens het ABVV moet de regering het plan laten vallen en meteen ook de leeftijdsverhoging tot 67 terugschroeven. “Na 40 jaar moeten mensen op pensioen kunnen voor een bedrag van 1.500 euro per maand. En laten we meteen ook maar de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen wegwerken. Die is veel hoger dan de loonkloof.”
Het ACV wil zich niet vastpinnen op de discussie over het puntenpensioen. “De essentie is: hoe krijgen we zekere en voorspelbare pensioenen. Mocht dat met het puntenpensioen kunnen, ok dan. Maar daar krijgen we geen antwoord op van de regering”, zegt Koen Meesters van het ACV.

Beide vakbonden verheugen zich in het draagvlak voor hun eisen. “Dit wordt breed gedragen”, zegt Rudy De Leeuw. Koen Meesters beaamt: “De bezorgdheid is zeer groot, zoals we vandaag nog eens kunnen zien. Wij gaan er nu alles aan doen om dit te vertalen en de stem te zijn van al deze mensen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!