Open brief, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel - Caroline Pauwels

VUB-rector Caroline Pauwels reageert: “Francken moet mogelijkheid krijgen om het te zeggen”

Studente Naomi Stocker schreef aan VUB-rector Caroline Pauwels een open brief waarin ze haar grote verontwaardiging uit over de rode loper die de VUB vandaag uitrolt voor Theo Francken. Stocker roept de rector op om op zijn minst af te zien van haar geplande inleiding voor de lezing van Francken. Pauwels reageert nu met een open brief aan Stocker.

dinsdag 15 mei 2018 13:56
Spread the love

Beste Naomi Stocker,

Met veel aandacht heb ik je open brief gelezen, een brief aan mij gericht als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Je vindt dat ik me wel bijzonder gedienstig opstel tegenover Theo Francken. De aanleiding? De lezing die de staatssecretaris vandaag dinsdag 15 mei op onze campus zal geven, op uitnodiging van LVSV en Jong N-VA, en dus niet op “mijn persoonlijke uitnodiging”, zoals je schreef.

Voor mij als rector gaat het niet zozeer om wat Theo Francken precies zal zeggen, maar om de mogelijkheid die hij moet krijgen om het te zeggen. En om de mogelijkheid die de studenten en andere aanwezigen zullen hebben om kritische vragen te stellen. Om de mogelijkheid ook om vooraf op onze campus te betogen. Dat hoort allemaal bij een gezond maatschappelijk debat.

Ik benadruk graag wat ik gisteren in een opiniebijdrage in De Morgen schreef. Als rector word ik herhaaldelijk gevraagd, ja zelfs onder druk gezet, om een of ander debat aan onze universiteit niet te laten doorgaan. Het woord verbieden valt nog net niet: een Palestina-week, een debat over pedofilie, een lezing van een politicus …

De gemakkelijkste manier is hierop in te gaan. Controverses uit de weg gaan. Ni vu, ni connu. Ik beken dat die vragen mij soms ‘s nachts het slapen beletten, maar ik probeer vast te houden aan een voor mij heldere lijn: het garanderen en respecteren van het open debat en van het vrije denken.

Daarom zal ik bij het begin van de lezing ook zelf even het woord nemen. Niet om de staatssecretaris in te leiden, maar wel om het belang van een open debat op de VUB-campus in de verf te zetten.

De universiteiten moeten hun rol als vrijplaats vrijwaren. Wanneer universiteiten de vrijheid van mening en debat zelf niet verdedigen, wie zal de universiteiten dan verdedigen wanneer zij het zwijgen worden opgelegd?

Beste Naomi, ik hoop dat we straks een onderbouwd, boeiend en waardig debat krijgen, met woord en wederwoord, op basis van feiten en argumenten. Op 3 mei organiseerden we voor de vierde keer Difference Day in Bozar, naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid. Het motto van Difference Day geldt niet alleen op 3 mei, maar 365 dagen per jaar: Speak Freely, Listen Respectfully, Different Opinions Matter. Daar kunnen we het toch over eens zijn?

take down
the paywall
steun ons nu!