Steven Steyaert (BTB) laat zijn pizza's leveren door Takeaway voor het hoofdkantoor van Deliveroo Brussel. Foto: Nina Poels
Verslag, Nieuws, Economie, België, Lokaal, Brussel -

BTB eist met lunch voor ingang Deliveroo-hoofdkantoor de directie aan overlegtafel

Lunchen voor het hoofdkantoor van Deliveroo met pizza’s geleverd door concurrent Takeaway. Dat is hoe de socialistische transportbond BTB de directie aan de overlegtafel eist. De BTB komt op voor de arbeidsrechten van de Deliveroo-fietskoeriers die sinds 1 februari gedwongen werken als zelfstandigen. Begin maart stelde de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie vast dat ze momenteel schijnzelfstandigen zijn. Toch blijft Deliveroo halsstarrig elk overleg weigeren.

dinsdag 15 mei 2018 18:02
Spread the love

Steven Steyaert, propagandist BTB: “We bestellen onze lunch bij andere platformen die wel de regels volgen en laten die leveren door hun fietskoeriers.” Met een mooi gedekte tafel voor het hoofdkantoor van Deliveroo Brussel hoopt BTB een signaal te sturen naar de directie die momenteel elk overleg weigert. “Onze doelstelling van vandaag lijkt geslaagd. Ze hebben laten weten dat ze open staan voor overleg en daarvoor zijn we hier.”

Deliveroo doet zichzelf voor als een hip bedrijf dat fitte studenten aantrekt die nadenken over hun ecologische voetafdruk. Volgens Steyaert krijgen ze echter weinig tot geen informatie over de negatieve gevolgen van hun precair sociaal statuut. “Ze worden verplicht om als zelfstandige op hun fiets rond te rijden. De keuze om onder een correct werknemersstatuut te werken wordt hen niet aangeboden. Als andere platformen, zoals Takeaway dit kunnen, waarom zij niet?”

De Deliveroo koeriers verenigden zich tot een collectief. Samen met de vakbonden dienden ze in januari een klacht in tegen de eenzijdige beslissing om de koeriers voortaan als zelfstandige te vergoeden. Na grondig onderzoek concludeerde de Administratieve Commissie ter Regeling van de Arbeidsrelatie dat de koeriers overduidelijk onder het gezag van een werkgever werken. Dat Deliveroo nu een schadevergoeding eist van de twee fietskoeriers die de klacht durfden indienen, vindt Steyaert onbegrijpelijk. “Een multinational die twee zelfstandigen aanklaagt, ieder voor 500 euro? Dat kan toch niet.”

Toch houdt de vakbond er een gemoedelijke sfeer in. “Het is meer een ludieke actie om hen te triggeren.” De BTB bestelt de pizza’s via Takeaway.com. De fietskoeriers die even later het eten komen brengen, bekennen dat voor hen werken bij Deliveroo ondenkbaar is: “Ik zou nooit per leveringen betaald willen worden, enkel per uur.”
Niets doet vermoeden dat de actie plaatsvindt aan het hoofdkantoor van Deliveroo Brussel. Het naambord is door de directie verwijderd en de fietsenstallingen in oorspronkelijk Deliveroo-blauw zijn zwart gespoten. Het is namelijk niet de eerste keer dat hier actie wordt gevoerd. Eerder dit jaar bezette het collectief van de Deliveroo-fietskoeriers de Brusselse kantoren.

Zij zijn vandaag zelf niet aanwezig. Volgens Steyaert zijn de weken voor de examens een drukke periode voor de hardwerkende studenten. “Met deze actie wil de BTB een signaal sturen dat we de zaak niet loslaten. We blijven strijden voor alle fietskoeriers die oneerlijk behandeld worden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!