Hoe van jezelf te houden en waarom dat zo belangrijk is

Hoe van jezelf te houden en waarom dat zo belangrijk is

maandag 14 mei 2018 19:34
Spread the love

Van jezelf houden is een ingewikkeld proces. We bezitten vaak een onuitputtelijke bron van liefde voor alle mensen die we graag zien, maar dit resulteert vaak dat we onszelf, de enige permanente persoon in ons leven, vergeten. Er zijn dan ook talloze redenen waarom dit zo vaak voorvalt.

Meestal zijn mensen bang dat ze narcistisch of egocentrisch zijn wanneer ze positief over zichzelf spreken. Toch is eigenliefde iets volledig anders dan zelfzuchtigheid. We beseffen vaak niet dat we enkel baat hebben bij het liefhebben van onszelf.

Wanneer we van onszelf willen leren houden, zullen we dan ook meteen leren om onszelf te accepteren voor de persoon die we zijn, wat een zeer lastige zaak kan zijn in de maatschappij waar we vandaag in leven. We kunnen deze acceptatie dan ook enkel bekomen door zowel de positieve als de negatieve aspecten te omarmen. Wanneer we ons niet langer schamen voor hoe we eruitzien, zal er ook ogenblikkelijk zelfvertrouwen bij aan te pas komen. Ook zal ons een gevoel van rustbekomen, omdat we geen reden meer hebben om ons druk te maken over wie we zijn. Door al deze nieuwe, positieve gevoelens, zal eigenliefde onverbiddelijk het evenwicht van onze fysieke, psychologische en emotionele staat stabiliseren.

Wanneer we van onszelf houden zal de wereld rondom ons ook veranderen. We zullen de dingen, de mensen evenals ons dagelijks leven vanuit een ander en beter perspectief meemaken. Ook als we moeilijkere opgaves voorgelegd krijgen zullen deze minder onmogelijk lijken. Doordat we meer zelfvertrouwen hebben, zullen we onszelf automatisch stimuleren om door te gaan, datgene af te werken en vooral om niet op te geven. Als we in onszelf geloven, zullen we dus meer vooruitgang boeken in het levenen ook niet bang zijn om een uitdaging aan te gaan. Andere mensen zullen ons zien evolueren en meer doelen zien bereiken. Zij zullen ongetwijfeld geïnspireerdzijn door de positieve blik op onszelf en op de wereld.

Er zullen altijd mensen zijn die ons bekritiseren en ons met veel plezier een gevoel van onwaardigheid schenken. Ideeën van onhaalbare schoonheid zullen door ons hoofd blijven spoken en we zullen hier en daar een kant van onszelf tegenkomen waar we ons liever niet mee associëren. Er zullen momenten van mislukking zijn en sommige doelen zullen we misschien niet kunnen bereiken. Maar dat is oké. En eens we dat besloten hebben, zal het leven er lang niet meer zo kleurloos uitzien.

take down
the paywall
steun ons nu!