Verslag, Economie, Samenleving, Politiek, België - Toestand vzw

Van leegstand naar leegstond, maar dan letterlijk

Minister of niet, vzw Toestand zette gisteren iedereen aan het werk op de boekvoorstelling van ‘Leegstond’. Deze boekvoorstelling vond plaats in de Meyboom, een reusachtig leegstaand gebouw in hartje Brussel. Tijdens de avond zelf werd het gebouw, dat ondertussen al meerdere jaren staat te verkommeren, opnieuw geactiveerd, en dat samen met alle aanwezigen.

woensdag 9 mei 2018 13:00
Spread the love

Op deze manier maakte de Brusselse organisatie, die leegstaande gebouwen ombouwt tot sociaal-culturele centra, meteen een duidelijk punt: laat het niet bij verontwaardiging, durf zelf actie te ondernemen. De vraag naar ruimte is groot, maar het aanbod is dat eigenlijk ook. De kracht van samen handen uit de mouwen steken werd al snel duidelijk. De verloederde Meyboom floreerde in geen tijd als feestelijke locatie en bracht heel wat mensen samen.

Geen verrassing voor Toestand. Dat juist leegstaande ruimtes de ideale locaties blijken om mensen samen te brengen heeft Toestand ondertussen al bewezen. Met ‘Allee du Kaai’ bijvoorbeeld, hun meest befaamde project aan het kanaal. Ooit een verzameling leegstaande loodsen, nu voor de ene een zeefdrukatelier, voor de ander een skatepark, fietsatelier of volkskeuken.
Door de pluimen die Toestand de afgelopen jaren heeft verzameld komen gelijkgestemden wel vaker aankloppen met vragen over hoe ze zelf te werk kunnen gaan. Zo groeide vier jaar geleden het idee om de opgebouwde expertise in een handleiding neer te schrijven. Niet alleen gelijkgestemden kunnen inspiratie halen uit het boek dat nu ter tafel ligt. Ook het beleid kan er wat van opsteken. Voor het ontwikkelen van een daadkrachtig leegstandsbeleid bijvoorbeeld, iets wat tot op vandaag nog steeds ontbreekt.
‘Leegstond’ is vanaf vandaag te koop bij heel wat Vlaamse en Brusselse boekhandelaars. Kom meer te weten over de verkooppunten en toekomstige lezingen op www.leegstond.be.

take down
the paywall
steun ons nu!