Foto: Vredesactie vzw
Opinie, Wereld, Politiek -

Stop de wapenexport naar Saoedi Arabië!

Een tiental activisten van het collectief Désarmez! voerde vanochtend actie aan het kantoor van de MR. De activisten lieten boodschappen en bebloede handafdrukken achter op de ruiten van het MR kantoor, als symbool voor de slachtoffers van de oorlog in Jemen. Ze klagen de wapenexport aan van het Waalse gewest naar Saoedi Arabië en de verantwoordelijkheid van de Waalse regering in het in stand houden van de oorlog in Jemen.

dinsdag 8 mei 2018 11:28
Spread the love

Jemen lijdt al drie jaar lang onder een bloedige oorlog, die aan 10.000 mensen het leven heeft gekost, 3 miljoen mensen op de vlucht heeft doen slaan en de grootste cholera uitbraak ooit heeft veroorzaakt. De Saoedi geleide coalitie heeft zich in Jemen schuldig gemaakt aan grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. “Europese lidstaten zijn medeplichtig aan de grootste humanitaire ramp van dit moment. De wapenexport naar Saoedi Arabië moet onmiddellijk stop gezet worden”, zegt één van de activisten.

MR is medeplichtigFoto: Vredesactie vzw

Waals minister-president Borsus (MR) is niet van plan de wapenexport naar Saoedi Arabië te stoppen. Waalse wapenbedrijven zoals FN Herstal en CMI Defence krijgen nog steeds vergunningen om wapens te verkopen aan de Saoedies. CMI Defence levert voor 4 miljard geschutskoepels aan het Saoedisch regime, één van de grootste wapencontracten in de Belgische geschiedenis. De geschutskoepels gaan eerst naar Canada waar ze ingebouwd worden in pantservoertuigen met als eindbestemming Saoedi Arabië. In filmpjes die onlangs in de Canadese pers uitlekten, is te zien hoe eerder geleverde pantserwagens door het Saoedisch regime gebruikt worden voor het onderdrukken van interne protesten. 

De actie heeft gelijktijdig plaatsgevonden met het bezoek van een groep Belgische parlementsleden aan Saoedi Arabië. De delegatie wordt geleid door A. Destexhe (MR). Ook Peter De Roover (N-VA) en Sabien Lahaye-Bettheu (Open VLD) maken deel uit van de parlementaire delegatie. 

‘Belgische parlementsleden gaan pleiten voor meer respect voor de mensenrechten, terwijl de Waalse regering vrolijk verder wapens blijft leveren en zo het Soedische regime en haar misdaden in Jemen legitimeert”, zegt een activist van het collectief Désarmez. “Compleet absurd. De Waalse regering moet de wapenexport naar Saoedi Arabië onmiddellijk stoppen.”Foto: Vredesactie vzw

take down
the paywall
steun ons nu!