Gastvrij Herent kreeg flinke deuk

Gastvrij Herent kreeg flinke deuk

Herent dat niet zolang geleden de titel van gastvrije gemeente kreeg toonde zich op de laatste gemeenteraad langs zijn smalste kant.

dinsdag 8 mei 2018 23:03
Spread the love

Deze gemeente uit het Leuvense heeft een zeer goed werkend Lokaal Opvang Initiatief en schepenen van SP-a en CD&V die de vluchteling een warm hart toedragen.

Men zou denken dat een brief aan de federale overheid, waarin gesteld wordt dat het wetsontwerp over de woonstbetreding onaanvaardbaar is en voor lokale vrijwilligers een rem betekent om zich voor mensen in nood in te zetten, komt bedrogen uit.

Jos Van Dikkelen (GROEN) lichtte de brief toe en vroeg naar een “open” debat.

Van een open debat was helemaal geen sprake. De burgemeester (NV-A) stelde dat het schepencollege (NV-A,SPa en CD&V) tot de bevinding gekomen was dat de gemeente niet bevoegd is en dat dit agendapunt niet ter zake doet.

Uiteraard weten de indieners van het agendapunt dat ook, het gaat hier trouwens enkel om een bezorgde protestbrief aan de hoger overheid.

De bemerking van de burgemeester smoorde elk debat. Een liberaal oppositielid verklaarde tegen te stemmen omdat  beweging.net een allusie zou gemaakt over gelijkenissen uit de tweede wereldoorlog, voor hem is, als liberaal, de onschendbaarheid van de woning blijkbaar niet belangrijk.

Het kwam tot een stemming , de lokale lijst HERENT 21 onder leiding van Stef Tosseyn toonde zijn menselijk en humaan gelaat en steunde het GROEN-initiatief. In de meerderheid stemden christendemocraten en socialisten braaf mee met de nationalisten, of hoe afspraken in het college raadsleden dwingen om te stemmen in deze of gene richting.

Een trieste dag voor een gemeente die GASTVRIJ als een belangrijke waarde claimt.

take down
the paywall
steun ons nu!