Opinie, Nieuws, Economie, Milieu, België -

Greenpeace: “Onverwachte beslissing van KBC is overwinning voor klimaat”

Deze morgen hield Greenpeace een actie aan de hoofdzetel van KBC tegen zijn investeringen in steenkool. Onverwacht heeft de bank tijdens zijn Algemene Vergadering een plotse ommekeer in hun steenkool-beleid aangekondigd.

donderdag 3 mei 2018 19:03
Spread the love

Mathieu Soete, Energie-expert bij Greenpeace België: “Bij eerdere contacten met de bank leek het onbespreekbaar, maar nu kan het blijkbaar wel: een onmiddellijke stopzetting van investeringen in nieuwe steenkoolmijnen en -centrales, en een sterk versnelde uitfasering van de investeringen in Tsjechische steenkool. Dit is een overwinning voor klimaat, milieu en Tsjechische gemeenschappen die vandaag nog bedreigd worden door mijnuitbreidingen.”

Vladimír Bu?t, burgemeester van het Tsjechische Horní Ji?etín was zelf ook aanwezig om de gevolgen van de steenkoolindustrie voor de lokale bevolking aan te kaarten. “Steenkoolbedrijf Severní Energetická probeert al jaren haar ?SA mijn uit te breiden ten koste van ons dorp. Maar onze mensen weigeren hun huizen hiervoor te verlaten. Ik ben hier vandaag om KBC te vragen niet meer in dit soort projecten te investeren, want de gevolgen ervan zullen nog vele generaties zichtbaar blijven” verklaarde hij voor de vergadering bij het KBC hoofdkwartier in Brussel.

Eindelijk heeft de bank gehoor gegeven aan zijn eis.
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!