Rohyngia etno(geno)cide in Myanmar

Rohyngia etno(geno)cide in Myanmar

vrijdag 27 april 2018 11:42
Spread the love

Er wordt weinig aandacht in de media besteed aan de voortgaande ethnische zuiveringen, volgens velen ‘genocide’, van Rohyngia moslims door de regering van Myanmar olv Aung San Suu Kyi, volgens de VN het meest vervolgde en ontheemde volk in de wereld.

Al decennia zijn ze op de vlucht over zee als bootvluchtelingen naar Maleisië , Indonesië en overland naar India en het naburige Bangladesh. Dat land en de UNHCR doen wat ze kunnen voor zo’n 800.000 mensen, gevlucht sinds de aanstelling van Suu Kyi als regeringsleider, die moeten zien te overleven in zeer primitieve omstandigheden in vluchtelingenkampen.
Thailand stuurt ze terug de zee op. Enige jaren geleden zijn massagraven van Rohyngia vluchteligen, die niet als slaaf verkocht konden worden op de Thaise vissersvloot of tevergeefs wachtten op losgelden van hun families/vrienden voor de mensensmokkelaars. Nu heeft India ook aangekondigd 10.000 -en vluchtelingen over de grens te willen zetten, maar waar naar toe?

Er zijn onderhandelingen tussen de UNHCR en de regering over repatriëring en ook een vertegenwoordiging van de Veiligheidsraad zal binnenkort Myanmar bezoeken. De voormalige secr.generaal Kofi Annan heeft een reeks aanbevelingen gedaan voor oplossing van de humanitaire crisis maar de regering van Myanmar weigert daar iets mee te doen, welke deze groep hardnekkig Bengali blijft noemen alsof het illegale immigranten zijn uit Bangladesh. In werkelijkheid woont het merendeel van deze mensen al generaties in het grensgebied in Rakhine state sinds de Brits-Indische koloniale tijd, toen er geen grens was tussen beide landen. Ook de criteria die de regering opgelegd heeft om voor repatriëring in aanmerking te komen zijn voor de VN onaanvaardbaar.

Ik lees vandaag in de Bangkok Post dat de VN een speciale gezant heeft aangesteld voor Myanmar, de huidige Zwitserse ambassadeur voor Duitsland Christine Schraner Burgener.
Het enige wat de EU totnutoe heeft gedaan ivm deze humanitaire ramp is sancties aan te kondigen voor enkele hoge militairen die verantwoordelijk waren voor massamoord, brandstichting, verkrachtingen edm.
Maar de EU zou in de eerste plaats de regering moeten aansprakelijk stellen voor de vervolging van deze etnische groep.
In het noorden zijn overigens ook al decennia lang conflicten met etnische minderheden, m.n. ook In Kachin State en met de Karen bevolking die allang geleden massaal naar het aangrenzende Thailand is gevlucht.

take down
the paywall
steun ons nu!