Opinie -

Na een plein, een monument voor Lumumba?

Al een tiental jaar vragen Congolese en andere Belgen dat er in de Matonge-wijk van Elsene een plein genoemd zou worden naar Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo die met medeweten van België zes maand na de onafhankelijkheid werd vermoord.

donderdag 26 april 2018 12:08
Spread the love

Het gemeentebestuur van Elsene heeft altijd negatief gereageerd op het voorstel van een Lumumbaplein, vooral onder druk van de liberale MR. Die partij heeft een grote koloniale lobby. Oud-kolonialen hebben in de kabinetten gezeten van de voormalige liberale Brusselse burgemeester De Donnea als van huidig buitenlandminister Didier Reynders.

Maar er zijn verkiezingen op komst en de socialistische burgemeester van Brussel,
Close wordt uitgedaagd door de liberaal Alain Courtois. Iemand moet hem verteld hebben dat een lapje grond aan de Naamse Poort waar iedereen van denkt dat het Elsens grondgebied is, toebehoort aan de stad Brussel, de Bolwerksquare. (zie foto) De naam verwijst naar het feit dat hier ooit de stadsmuur van Brussel stond. En tijdens de verkiezingen telt iedere stem. Denk maar aan de jacht op de joodse stem in Antwerpen.

En, wat Close dus ook weet is dat er in Brussel-stad driekeer meer Congolese Belgen wonen dan in Elsene. (6.005 tegen 2.148). In tegenstelling tot wat iedereen denkt wonen er in verhouding niet zoveel Congolezen in Matonge. Daar komt men winkelen of gaat men uit, maar zelfs in Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht wonen meer Congolezen dan in Elsene. Als dus de Brusselse Congolezen nu vooral PS stemmen kan dat het verschil maken met de MR.

Vandaar dus dat voorstel voor een Place Lumumba op dat stukje Brussel dat aan de ingang van Matonge ligt. Op die plek stond voor 1958 het bekendste en mooiste koloniale café, Café de l’Horloge. (zie foto) Het was heel exclusief, je kon er niet met geld betalen maar met penningen/jetons en die moest je in grote hoeveelheden ineens aankopen, zodat alleen kapitaalkrachtigen het café frekwenteerden. Het was dus een soort club waar industriëlen en politici die actief waren in de kolonisatie van Congo mekaar konden ontmoeten.

De meeste koloniale hoofdkwartieren lagen trouwens net aan de overkant van de boulevard. Café de l’Horloge is afgebroken bij de aanleg van de kleine ring en nu is er de metro-ingang en een standplaats voor taxi’s. Het voorstel van Close is natuurlijk louter electoraal opportunisme, maar het zou ten goede kunnen keren als men als tweede stap zou eisen dat er op die lege plek ook een monument voor Patrice Lumumba zou komen. Zou dat niet prachtig zijn: Lumumba die de toegang tot Matonge domineert?

take down
the paywall
steun ons nu!