Winkels Lidl dicht door staking: ‘werkdruk veel te hoog’

Heel wat winkels van Lidl zijn vandaag dicht door een stakingsactie. Het personeel is de hoge werkdruk beu en de directie komt voorlopig niet met oplossingen over de brug.

woensdag 25 april 2018 15:11
Spread the love

Het rommelt al enkele weken bij winkelketen Lidl. Begin april kwamen de spanningen aan het licht toen er in de vestiging van Oostkamp gestaakt werd nadat een werknemer ontslagen werd. “De werkdruk op het personeel ligt ontzettend hoog en wie niet meekan, wordt blijkbaar afgedankt. Zo creëer je een angstbewind”, klonk het toen bij de vakbonden.

Enkele dagen na de actie was er een overleg tussen de directie en de vakbonden. Dat overleg leverde niets op en de vakbonden dienden daarop een stakingsaanzegging in.

Ook een nieuw overleg draaide vandaag op niets uit, aldus de vakbonden. “Deze keer deed de directie wel enkele voorstellen, maar het ging om herkauwde maatregelen van vorig jaar die toen ook al niet bleken te werken”, zegt Johan Lippens van LBC-NVK. Na het afspringen van het overleg braken er spontane stakingsacties uit.

Aanvankelijk zei de directie dat er maar zes filialen getroffen werden door de staking, maar even later werd dat bijgesteld tot 35 winkels. “De directie probeert de actie te minimaliseren. Ondertussen vernam ik dat het management zelf een aantal winkels probeert open te houden zonder personeel”, zegt Lippens.

LBC-NVK wil een tijdelijke maatregel om de werkdruk te verminderen en daarna een vergaderkalender om het probleem ernstig aan te pakken. “Het probleem zit zeer diep. De winkels worden almaar groter en het aanbod uitgebreid maar de personeelsbezetting volgt niet.”

Lippens verwacht dat er nu een sociaal bemiddelaar zal ingeschakeld worden.

take down
the paywall
steun ons nu!