Bron: Flickr
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving, Politiek -

Deelfietsen redden levens

De deelfietsen die in steeds meer Europese steden opduiken bieden grote kansen voor de economie en de volksgezondheid. De grootste twaalf systemen in Europa vermijden elk jaar vijf overlijdens en leveren de economie 18 miljoen euro op.

vrijdag 20 april 2018 18:48
Spread the love

Wetenschappers van de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) onderzochten de twaalf grootste fietsdeelsystemen in zes landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje. Negen van die systemen werken met volledige conventionele fietsen, twee systemen bieden ook elektrische fietsen aan en een systeem in Madrid biedt enkel elektrische fietsen. 

Gezondheid

De wetenschappers analyseerden de gezondheidsvoordelen en risico’s van een ritje met de deelfiets in de verschillende steden en vergeleken die met hetzelfde traject in de auto. Daaruit bleek dat de deelfietssystemen in alle onderzochte steden gezondheidsvoordelen bieden die ruim opwegen tegen de risico’s zoals de blootstelling aan luchtvervuiling en ongevallen. 

Ook bij elektrische fietsen blijft dat het geval, hoewel er natuurlijk minder fysieke inspanning is en de relatief hogere snelheid de kans op ongevallen doet toenemen. 

Dankzij die gezondheidsvoordelen vermijden de twaalf systemen samen naar schatting 5,17 vroegtijdige overlijdens per jaar en sparen ze de Europeaan 18 miljoen euro aan autokosten uit. Mochten alle fietsritjes vervangen worden door een autorit, zou dat 73 vroegtijdige overlijdens en 225 miljoen euro aan autokosten veroorzaken. 

Parijs

Van alle onderzochte steden scoorde Parijs het hoogste op de gezondheidsvoordelen met 2,5 vermeden vroegtijdige overlijdens per jaar. Dat is niet verrassend, want Parijs heeft het grootste deelfietssysteem in Europa met meer dan 23.000 fietsen en gemiddeld 110.000 ritjes per dag. In Barcelona vermijdt het gemengde deelfietssystem een overlijden per jaar en spaart het de economie jaarlijks 2,5 miljoen euro uit. 

De wetenschappers pleiten voor verdere promotie van de deelfietsen om de voordelen voor de volksgezondheid en de economie te maximaliseren. “De voordelen kunnen zelfs nog groter zijn als de lokale overheden het aantal ritten per dag zouden stimuleren en de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit zouden verbeteren”, zegt hoofdauteur David Rojas van ISGlobal.

De studie verscheen in het vaktijdschrift Environment International.

take down
the paywall
steun ons nu!