Gedetineerde migranten gemarteld en verkracht in Jemen

Migranten en asielzoekers uit de Hoorn van Afrika zijn in Jemen gemarteld, verkracht en zelfs geëxecuteerd. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

woensdag 18 april 2018 18:20
Spread the love

De autoriteiten weigeren asielzoekers bescherming en sturen migranten massaal onder gevaarlijke omstandigheden de zee op, zegt HRW. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op verhalen van voormalige gedetineerden die zeggen dat ze ernstig mishandeld zijn en te maken hadden met bedreigingen, seksuele intimidatie en in incidentele gevallen zelfs moord.

Mannelijke bewakers dwongen vrouwen hun hoofddoeken af te doen en zich uit te kleden. Ook werden migranten bestolen en en werden documenten die ze hadden gekregen van de VN-Vluchtelingenorganisatie afgepakt. “Bewakers van het migrantendetentiecentrum in Aden hebben mannen geslagen, vrouwen en jongens verkracht en honderden migranten in overvolle boten de zee opgestuurd”, zegt Bill Frelick, directeur Vluchtelingenrechten bij HRW.

De organisatie sprak met acht migranten, inclusief zeven etnische Oromo uit Ethiopië, die recentelijk vastzaten in het detentiecentrum. Ook sprak HRW met overheidsvertegenwoordigers en leden van migrantengemeenschappen.

Overvol

Het detentiecentrum in de buurt Buraika in Aden was voorheen een onderzoekscentrum van de marine. Sinds begin 2017 werden er honderden Ethiopische, Somalische en Eritrese migranten, asielzoekers en vluchtelingen vastgehouden. Op dit moment zitten er nog ongeveer negentig migranten, voornamelijk uit Eritrea.

Uit foto’s en video’s die in het afgelopen jaar gemaakt zijn, is te zien hoe honderden mannen en jongens zijn samengepakt in een loods terwijl de vrouwen en meisjes op een stenen vloer zitten. Volgens voormalige gedetineerden waren de sanitaire voorzieningen ontoereikend en was er nauwelijks medische zorg. Ook was er niet altijd eten en werd dat soms door bewakers achtergehouden.

Ze meldden ook dat er vrijwel elke nacht vrouwen, meisjes en jongens opgehaald werden om verkracht te worden. “Niet allemaal, vooral de kleintjes”, zei een voormalige gedetineerde.

Oorlog

Het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken meldde begin deze maand aan HRW dat de commandant van het centrum ontslagen is en dat procedures in gang gezet zijn om de migranten naar andere locaties te verplaatsen. Ook werd onderzoek toegezegd naar de misbruikmeldingen. Twee gedetineerden hebben gezegd dat na het vertrek van de commandant het ergste misbruik stopte. Volgens HRW sturen de Jemenitische autoriteiten nog wel steeds grote groepen migranten de zee op.

Jemen is vanouds een land waar veel migranten naartoe trekken of doorheen reizen. Onder de naar schatting 10 miljoen migrantenarbeiders in Saoedi-Arabië, zijn meer dan 500.000 Ethiopiërs. Veel van hen reisden via Jemen naar Saoedi-Arabië. Veel Ethiopiërs migreren om economische redenen, maar een aanzienlijk aantal vlucht vanwege mensenrechtenschendingen door de Ethiopische regering.

In Jemen woedt momenteel een oorlog tussen de regering en een door Saoedi-Arabië geleide coalitie enerzijds, en Houthi-rebellen anderzijds.

take down
the paywall
steun ons nu!