Nieuws, Economie, Politiek, België -

Federale ambtenaren gaan staken: “Vandeput wil een overheid die minder goed functioneert”

Op 30 april legt de christelijke vakbond ACV het werk neer bij de federale overheid. “Minister Vandeput en N-VA lanceren de ene na de andere aanval, zonder enige visie, behalve dan dat ze een overheid willen die minder goed functioneert”, klinkt het.

donderdag 12 april 2018 11:19
Spread the love

“Er heerst een malaise tussen minister Vandeput en de vakbonden”, zegt ACV-secretaris Mark Saenen. Het begon bij het Zomerakkoord van vorig jaar. De regering besloot toen om de vaste benoeming af te bouwen en ook om uitzendarbeid in te voeren bij de openbare diensten.

“Omdat het de minister niet lukt om de vaste benoeming helemaal af te schaffen, probeert hij het nu via een omweg, met de invoering van een codex, een nieuw statuut voor de federale ambtenaren”, zegt Saenen. Over die uitzendarbeid is de vakbond ook niet te spreken. “Interim is dubbel zo duur als een contractueel in diensten nemen. Daar is dus totaal geen behoefte aan.”

Ook de hervorming van het ziektekrediet ligt zwaar op de maag. Saenen: “Een ambtenaar bouwt tijdens de loopbaan dat krediet op. Daardoor heeft een ambtenaar na een zekere tijd recht op een periode van gewaarborgd loon bij ziekte. De minister wil dat vervangen door een systeem dat nog slechter is dan voor de contractuelen. Na 30 dagen gewaarborgd loon zouden zieke ambtenaren terugvallen op 60 procent van hun loon. Maar net door mensen te verplichten langer te werken, krijg je ook vaker te maken met uitval door ziekte.”

Volgens Saenen probeert Vandeput met de aanvallen op de ambtenaren zijn neoliberale achterban te paaien. “Hij wil een overheid die minder goed functioneert en hij wil de privésector bevoordelen.”

In het regeerakkoord werd een grote redesign van de overheidsdiensten aangekondigd. Die zou een besparing van 500 miljoen moeten opbrengen. “Tot nu toe komt hij nog niet aan 10 miljoen. En zal hij met een overheid overblijven die minder efficiënt is. Wij dringen nochtans aan op gesprekken over modernisering en efficiëntie. Maar daar komt niets van. We worden enkel af en toe eens uitgenodigd om te luisteren naar de mededelingen van de minister”, zegt Saenen.

De actie van 30 april staat los van de discussie over de zware beroepen. “Bij minister Bacquelaine vinden we tenminste voorlopig een luisterend oor. Die discussie gaat de goede kant uit.”

Saenen hoopt dat de andere vakbonden zich aansluiten bij de staking. “Dinsdag zitten we daarover samen.” Het zou ook niet bij één actie blijven. “Wij denken om na 30 april ook nog provinciale acties te voeren”, aldus Saenen.

take down
the paywall
steun ons nu!