“Toen ik en de andere vrijwilligers de berichtgeving zagen, dachten we even dat het over een ander West-Vlaanderen ging” vertelt Dr. Pierre Cybulski die samen met andere burgers humanitaire hulp verleent aan de migranten aan de kust. “Ik zie op de wekelijkse consultatie van Dokters van de Wereld maximaal een 5 à 10-tal mensen, dat aantal is altijd even stabiel gebleven.” Bij de vrijwilligers die voedsel uitdelen klinkt een gelijkaardig signaal: “We voorzien elke dag maximaal zo’n 60-tal maaltijden. We maakten ons al op om ons logistiek te reorganiseren om de aangekondigde golf van 1000 migranten op te vangen, maar dat blijkt nu dus vals alarm.”
Intussen kreeg Dokters van de Wereld bij de politie bevestiging dat de cijfers inderdaad gebaseerd zijn op een foutieve interpretatie. “We namen meteen contact op met de politie om te weten waar dit cijfer vandaan kwam”, vertelt Nel Vandevannet, directeur Belgische Projecten “Zij lieten weten – en ik citeer – dat ‘de cijfers inderdaad het aantal interventies weergeeft: het zijn telkens opnieuw dezelfde mensen die telkens opnieuw worden opgepakt, vrijgelaten en opnieuw opgepakt’.”
Angstklimaat
“Zoals we al dachten, heeft het cijfer dus niets te maken met het reëel aantal migranten”, vervolgt Vandevannet. “Maar intussen werd opnieuw het angstklimaat gevoed en foutief beeld uitgestuurd dat West-Vlaanderen ‘overspoeld’ wordt door golven migranten. Dit is op het randje van of tout court fake news.”
Systematische politie-invallen op moment van hulpverlening
Intussen roept Dokters van de Wereld op om geen politie-interventies meer te organiseren op momenten dat humanitaire hulp wordt verleend: “Telkens opnieuw organiseert de lokale politie een inval op het moment dat burgers of ngo’s humanitaire hulp verlenen. Op 7 april viel de politie binnen op het moment dat de voedselbedeling startte. Dokters van de Wereld was aanwezig omdat een aantal migranten gekwetst en ziek waren. De hulpverlening werd abrupt stopgezet door de politie die ondermeer overging tot arrestaties, ondermeer van een minderjarige jongen.”
“We begrijpen dat de politie haar werk moet doen. Maar laat ons ook ons werk doen”, luidt het bij de vrijwilligers. “Is het echt nodig binnen te vallen op het moment dat we medische hulp verlenen aan zieke mensen?”, besluiten de vrijwilligers aan de kust.