Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Economie, Politiek, België - BTB-ABVV

“Eindelijk inzet ‘slimme’ camera’s tegen sociale dumping”

Al jaren pleit BTB-ABVV ervoor om sociale dumping veel harder te bestrijden. Ook door 'slimme camera’s' in te zetten. Niet enkel omdat sociale dumping jobs kost in België, ook omdat de overheid door die sociale dumping inkomsten misloopt in de sociale zekerheid en bij het innen van belastingen.

maandag 9 april 2018 13:30
Spread the love

Camera’s inzetten is voor de hand liggend

Frank Moreels, Voorzitter BTB – ABVV: “Wij pleiten  al jaren voor het inzetten van “slimme” camera’s in de strijd tegen de sociale dumping. Het is immers voor de hand liggend. België staat vol met camera’s. Voor trajectcontroles, bij de haventerminals, … Die camera’s inzetten in de strijd tegen transportfirma’s die een loopje nemen met de transportwetgeving is eigenlijk een evidentie.”

De cabotagewetgeving is duidelijk. Een “buitenlandse” transportfirma mag drie ritten uitvoeren in België, binnen de zeven dagen na een internationaal transport. Iedereen die actief is in de transportsector weet dat deze regel – net als veel andere regels in de sector – gewoon genegeerd wordt.   

Ofwel stuur je duizenden inspecteurs de baan op om dit te controleren en te handhaven. Ofwel gebruik je moderne technologie, ten goede … 

Philippe De Backer doet vandaag wat BTB – ABVV al jaren vraagt

Als het goed is zeggen we het … Frank Moreels: “Philippe De Backer kondigt vandaag aan dat hij de ANPR camera’s wil inzetten in de strijd tegen de sociale dumping. Dat is goed, want BTB -ABVV vroeg dat drie jaar geleden al. Op ons initiatief werd het opgenomen in het ‘Plan Eerlijke Concurrentie’ (PEC) voor de transportsector. Een plan dat we als vakbond onderhandeld, afgedwongen en ondertekend hebben. Het was in 2016 een initiatief van Bart Tommelein de voorganger van De Backer.”

Waarom moest het zo lang duren?

Als het te lang duurt zeggen we het ook … Waarom komt de Staatssecretaris nu pas met dit voorstel. Een beetje zoals de karabiniers van Offenbach. Waarschijnlijk realiseert de staatssecretaris zich nu pas dat sociale dumping een kanker is. Beter laat dan nooit. Frank Moreels: “In het ledenblad van het ABVV pleitte ik trouwens in 2015, niet voor de eerste keer, voor het inzetten van camera’s in de strijd tegen dumping”. 

Meer inspecteurs blijft een prioriteit voor BTB-ABVV

Frank Moreels: “Philippe De Backer reageert als een gebeten hond elke keer als BTB – ABVV vraagt om die beloofde honderd extra inspecteurs om sociale dumping te bestrijden nu echt aan te werven. Die zijn er nog altijd niet. Door zich druk te maken op BTB – ABVV vergist hij zich van vijand. Wij gaan er immers van uit dat de Staatssecretaris, net als wij, de sociale dumping wil bestrijden. Zijn voorstel om de ANPR camera’s in te zetten is goed. Nu snel uitvoeren zou ik zeggen.”

take down
the paywall
steun ons nu!