Wereldwijd acties voor voorzitter Amnesty Turkije die al 300 dagen in cel zit

De voorzitter van Amnesty International Turkije, Taner Kiliç, zit vandaag exact 300 dagen in de cel omwille van zijn mensenrechtenwerk. Over heel de wereld kwamen afgelopen week Amnesty-activisten op straat om hun solidariteit te betuigen met Taner en zijn vrijlating te eisen. In Brussel bouwde Amnesty een gevangenismuur met 300 turfstreepjes aan de Turkse ambassade.

donderdag 5 april 2018 11:13
Spread the love

Taner Kiliç uit zijn dankbaarheid in een brief, verzonden vanuit de ?akran gevangenis in Izmir waar hij sinds 9 juni 2017 vastzit: “De foto’s van al deze acties maken me blij en herinneren mij eraan hoe belangrijk internationale solidariteit is voor de mensenrechtenstrijd.”

“In de gevangenis kan je al snel het gevoel hebben dat je vergeten zal worden, zelfs door je naasten en geliefden. Maar in mijn geval is dat niet zo, integendeel, mijn situatie is gekend in Turkije en ver daarbuiten… Ik zou graag iedereen bedanken die solidair is met mij: sympathisanten en vrijwilligers wereldwijd. Jullie zijn altijd in mijn gedachten en gebeden.”

In meer dan 40 landen wordt er vandaag aandacht gevraagd voor Taner Kiliç met foto’s en video’s van allerhande stunts en acties. Naast de actie aan de Turkse ambassade in Brussel, organiseerde Amnesty onder meer in Chili een kaarsenoptocht, in Zwitserland werden 300 ballonnen de lucht ingelaten en in Mali staat nog een fotostunt op de planning.

“Driehonderd dagen al zit Taner Kiliç achter de tralies op basis van verzonnen aanklachten. Vandaag laten mensen over heel de wereld luid hun stem klinken tegen deze rechterlijke dwaling. Taner moet onmiddellijk vrijgelaten worden,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“De openbare aanklager heeft nog steeds geen bewijs op tafel gelegd die de absurde aanklachten tegen Taner kunnen hardmaken. Het klinkt ongelooflijk maar Taner is maar één van de velen die in een gelijkaardige situatie verkeren. Hij is een symbool geworden van de moedwillige ontmanteling van het maatschappelijk middenveld in Turkije.”

 

take down
the paywall
steun ons nu!