De aangekondigde dood van een misdadiger
Opinie -

De aangekondigde dood van een misdadiger

Ik ga hier geen woorden vuil maken aan de laakbare carrière van de Guatemalteekse dictator Efraín Ríos Montt. Eerder wil ik melding maken van reacties vanuit de basis op de verwijdering van die sinistere figuur uit de aardse samenleving op 1 april 2018 en op zijn begrafenis met militaire honneurs.

donderdag 5 april 2018 14:47
Spread the lovefoto: G. DE Schrijverfot: G. De Schrijver

Vergeten noch vergeven!

Onmiddellijk na het nieuws reageerde vanuit de VS de organisatie die ‘The School of the Americas‘ al jaren het vuur aan de schenen legt. SOA Watch signaleert dat dictator Ríos Montt gegradueerd werd in die ‘school,’ waar enkele honderden Latijns-Amerikaanse militairen van hoge rang leerden ‘folteren met succes.’

‘We vergeten niet dat hij tot 80 jaar gevangenis veroordeeld werd, nadat hij schuldig bevonden werd aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. We vergeten ook de moedige getuigenissen niet door tientallen overlevenden over een regime dat 448 inheemse dorpen en gehuchten uitbrandde.

We vergeten niet dat de VS de structuren promootte en steunde, waardoor de dictator en het leger een bloedig regime installeerden. 

We vergeten niet dat de eisen voor gerechtigheid in Guatemala moeten gepaard gaan met processen die rekenschap vragen aan de Amerikaanse medeplichtigen, die met hun economische, politieke en militaire steun ook verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid.’

‘De ‘School of the Americas‘ moet gesloten worden en haar verantwoordelijken gestraft.’

De slachtoffers herinneren en eren

De organisatie H.I.J.O.S die vooral nazaten van slachtoffers van de staatsterreur bij elkaar brengt zegt:

“Wij verwerpen het feit dat Ríos Montt begunstigd werd met huisarrest en wij betreuren dat de zaak die de misdaden bij het bloedbad van het dorpje Dos Erres behandelt en waarvoor hij  ter verantwoording geroepen werd geen vooruitgang boekte. Wij betreuren het dat hij niet in de gevangenis belandde. Maar hij is niet in vrijheid gestorven.”

“Wij vergeten niet dat de herinnering en de waardigheid van de overlevenden en de families van de slachtoffers de dictator opnieuw voor het gerecht gedaagd hebben in 2018 om een tweede proces te ondergaan, nadat de veroordeling van 2013 ongrondwettelijk geannuleerd werd. We vergeten niet dat hij stierf en begraven werd, omringd door zijn familie,  terwijl duizenden personen nog altijd in clandestiene kerkhoven en militaire basissen naar hun verdwenen familieleden op zoek zijn.”

Proces afgerond? 

Nelson Rivera van ‘Prensa Comunitaria’ voorziet en waarschuwt dat de advocaten van Ríos Montt naar het gerecht zullen stappen met een overlijdensakte van de ex-generaal onder de arm en met het verzoek daarom het proces voor genocide af te sluiten. Maar er is nog altijd de tweede beschuldigde, de gepensioneerde generaal José Mauricio Rodríguez Sánchez die samen met Ríos Montt terecht stond. Hij was de directeur van de militaire inlichtingendiensten G-2. Van zijn kant zei Sergio Vives, advocaat van de slachtoffers: ‘Praktisch veroordeelde het Tribunaal voor Hoog Risico de dictator tot 80 jaar opsluiting en die veroordeling kan niemand moreel gezien terugschroeven.’

‘Bovendien staan zijn misdaden geregistreerd in de rapporten van de waarheid, zowel in het rapport van de Commissie voor de Historische Opheldering (CEH) als in het rapport van het Interdiocesaan Project voor de Recuperatie van de Historische Herinnering van Guatemala: Nunca Mas.’ 

take down
the paywall
steun ons nu!