Palestijnse journalisten gewond bij verslaggeving in Gazastrook

De Israëlische autoriteiten moeten onafhankelijk onderzoek doen naar berichten over minstens tien journalisten die door toedoen van het Israëlische leger gewond zijn geraakt tijdens protesten in de Gazastrook op 30 maart. Dat zegt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

woensdag 4 april 2018 15:48
Spread the love

De journalisten werden geraakt door kogels en granaatscherven terwijl ze verslag deden van een groot protest bij de grens met Gaza, stellen het Palestijnse Journalistensyndicaat (PJS), het Palestijns Centrum voor Ontwikkeling en Mediavrijheid (MADA) en het eveneens Palestijnse Centrum ter Verdediging van de Vrijheid van Journalisten (CFJ). Ook regionale media maken melding van de gewonden.

Op 30 maart gingen Palestijnen in de Gazastrook de straat op om te demonstreren tegen de Israëlische weigering om Palestijnse vluchtelingen toe te staan terug te keren naar de huizen waar ze voor 1948 woonden. Minstens zeventien Palestijnen kwamen om bij de protesten en 1.400 raakten gewond.

Kogels

“Journalisten moeten verslag kunnen doen van demonstraties zonder bang te zijn voor hun veiligheid”, zegt Sherif Mansour, programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het CPJ. “We roepen Israël op om militairen die geweld hebben gebruikt tegen journalisten ter verantwoording te roepen.”

Freelance journalist Ahmed Salem Muammar verklaarde in zijn onderbuik geraakt te zijn terwijl hij samen met Hatem Omar, een fotograaf van Xinhua News Agency de protesten verliet. “Toevallig was ik dichtbij een ambulance. Die heeft me naar het Nasser-ziekenhuis gebracht. Daar werden veertien granaatscherven uit mijn onderbuik verwijderd. Ik ben drie uur lang geopereerd en er is 30 centimeter darm verwijderd”, zei hij tegen MADA.

Wisam Mousa, een fotograaf voor radiostation Fursan al-Aradah in Deir al-Balah, werd in beide benen geschoten toen hij van een afstand verslag deed van protesten in het vluchtelingenkamp Al-Bureij, volgens MADA, het PJS en zijn werkgever.

“Ik bevond me op meer dan 400 meter afstand van de grens en stond bij de ambulances”, verklaarde Mousa. Hij beweert opzettelijk te zijn beschoten.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op een verzoek van het CPJ om commentaar.

Traangas

Hala al-Hassanat, verslaggever voor Nahar News Agency in Gaza, verklaarde tegen het CPJ dat ze bij Al-Bureij verslag deed toen het Israëlische leger het vuur opende op burgers. Ze rende weg van het vuur, struikelde en brak haar been.

Mahmoud Adnan Mdouj, een fotograaf voor productiebedrijf Media Town, werd door een kogel geraakt in zijn rechterbeen, volgens MADA. Ahmed Kafa, fotograaf voor Deir Al-Balah Media, zou eveneens gewond zijn geraakt aan zijn rechterbeen toen hij verslag deed van protesten in oostelijk Khan Younis.

De journalisten Amina Dabash, verslaggever voor Media Field Unit, Mohammed Joudeh, verslaggever voor Palestine TV (de officiële zender van de Palestijnse Autoriteit) en freelance fotograaf Hussein Abu Khreis werden volgens berichten geraakt door traangascontainers in Al-Bureij, Rafah en oostelijk Khan Younis.

Ali Yousef al-Adwy, verslaggever en cameraman voor de plaatselijke zender Lajee TV, kreeg volgens zijn werkgever een kogel in zijn linkerbeen, net onder zijn knie, terwijl hij verslag deed van protesten bij de grens tussen Gaza en Israël. Loay Nahd al-Ghoul, verslaggever voor Palestine TV, kreeg volgens het PJS traangas binnen.

take down
the paywall
steun ons nu!