Open VLD wil bouwstop sociale woningen in Brussel-Stad.

woensdag 4 april 2018 12:54
Spread the love

Voldoende openbare huurwoningen kunnen wegen op de evolutie van de huurprijzen in een stad. Dat aandeel zou volgens VLD-cijfers vandaag bijna 1/3 zijn in de Brusselse vijfhoek. Ten gronde: hoe wil de VLD de huurprijzen en het aanbod in Brussel dan wel aantrekkelijk houden voor de Brusselse huurder? En als liberalen allicht ook voldoende lucratief maken voor de private verhuurmarkt? Uiteraard vormt die evolutie van de huurprijzen ook de structurele basis voor de vraagprijs bij de verkoop van woningen.

Toch niet enkel door een bouwstop voor sociale woningen? Sociale woningen met hun inkomensgerelateerde huurprijs zijn een gans ander verhaal. Is de bouwstop op basis van 1/10 sociale woningen in de stad Brussel verantwoordbaar voor de huidige bevolkingssamenstelling?

Waarom worden de cijfers hier gemengd en wordt er niet uitgegaan van een verschillende beleidsdoelstelling voor openbare huurwoningen van stad & OCMW en voor sociale woningen? Maar de noodzakelijke capaciteit aan sociale huisvesting op de woningmarkt is natuurlijk mede afhankelijk van de evolutie van reguliere huurprijzen. En die huurprijzen zijn zelf een belangrijk element in de stadsvlucht van jonge Brusselaars.

 

take down
the paywall
steun ons nu!