Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, België - Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi (Vl) eist onderzoek besluitvorming nucleaire gevechtsvliegtuigen

Uitgelekte documenten tonen de vooringenomenheid van Defensie inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Een immorele capaciteit ook: anders kan je het uitrusten met massavernietigingswapens niet noemen. Na alle onthullingen van de afgelopen week moet premier Michel de besluitvorming rond nucleaire gevechtsvliegtuigen laten onderzoeken, stelt Pax Christi Vlaanderen.

woensdag 28 maart 2018 17:44
Spread the love

Uit recent uitgelekte documenten blijkt duidelijk dat het kabinet-Vandeput en de legertop nieuwe gevechtsvliegtuigen willen uitrusten met een nucleaire capaciteit. ‘De Belgische overheid wenst blijvend deel te nemen aan deze nucleaire NAVO-capaciteit’, klinkt het. 

Achterkamerpolitiek

Deze onthulling werpt een nieuw licht op de vraag of nieuwe gevechtsvliegtuigen uitgerust moeten worden met kernwapens. Minister Vandeput en luchtmachtkolonel Van Pee hielden altijd vol dat een nucleaire capaciteit nauwelijks een factor was in het aankoopproces voor nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die bewering wordt vandaag ontkracht.

‘Defensie toont duidelijk haar vooringenomenheid en wil koste wat kost gevechtsvliegtuigen kopen die kernwapens kunnen dragen. Tegelijk probeert het kabinet deze beslissing te onttrekken aan enig publiek en politiek debat. Die achterkamerpolitiek moet stoppen.’, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen. 

Duur en gevaarlijk

Massavernietigingswapens horen niet thuis in een Belgisch defensiebeleid. Door nieuwe gevechtsvliegtuigen uit te rusten met een nucleaire capaciteit, zou België meteen ook kiezen voor een verlengde aanwezigheid van de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel.

Militaire experts en oud-diplomaten zijn het nochtans eens dat de Amerikaanse tactische kernwapens in Europa geen enkel militair nut hebben, terwijl ze wel een belangrijk veiligheidsrisico vormen. In een nieuw rapport roepen Amerikaanse diplomaten en militairen daarom op deze kernwapens terug te trekken uit Europa en om Europese gevechtsvliegtuigen niet uit te rusten met een nucleaire capaciteit.

Een dual use-vereiste brengt bovendien hoe dan ook een extra kost met zich mee, bovenop de 15 miljard euro waarvan sprake. Kamerleden Karolien Grosemans (N-VA) en Tim Vandenput (Open Vld) spraken zich in het verleden overigens al uit tegen een dual use-capaciteit.

Onafhankelijk onderzoek

Pax Christi Vlaanderen roept op tot een onafhankelijk en extern onderzoek dat niet alleen de besluitvorming over de levensduurverlenging van de F-16’s doorlicht, maar ook de besluitvorming over een dual use-capaciteit onderzoekt. 

Daarnaast moet een onafhankelijke instantie als het Rekenhof ingeschakeld worden om de meerkosten te berekenen van de keuze voor een nucleaire capaciteit. ‘Defensie heeft duidelijk haar vooringenomenheid getoond inzake het uitrusten van nieuwe gevechtsvliegtuigen met een dure, overbodige en gevaarlijke nucleaire capaciteit. Het is hoog tijd dat premier Michel ook dit dossier in handen neemt’, besluit Willem Staes.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!