Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Langer werken om peperdure gevechtsvliegtuigen te betalen? No way!

Het mantra van onze regeringen is dat er geen geld is en dat we daarom niet anders kunnen dan bezuinigen. Een voor een worden de verworvenheden van de welvaartsstaat aangepakt. Vandaag is het pensioenstelsel aan de beurt. Meer in het bijzonder liggen de pensioenen van de leerkrachten klaar op de hakblok.

dinsdag 27 maart 2018 20:00
Spread the love

Maar wist je dat je voor de prijs van anderhalve F35 de hele besparing op het leerkrachten pensioen ongedaan kan maken?

Terwijl de media ruziemaken over de leeftijd van onze gevechtsvliegtuigen en wie al dan niet betrokken is bij het lekken van rapporten, wordt netjes buiten beeld gehouden dat het hier gaat over een grof staaltje graaicultuur. De maatschappijdiscussie over waar ons geld naartoe gaat wordt al helemaal uit het vizier gehouden.

De verbetenheid waarmee de N-VA deze surrealistische aankoop probeert te verdedigen moet je niet ver zoeken. De voormalige adjunct-kabinetschef van de minister van Defensie werkt rechtstreeks voor Lockheed Martin, jawel, de producent van de F35’s. Nee, dit is niet House of Cards, het is schaamteloze Belgische realpolitik. De politieke wereld als poedel van big business, in dit dossier kan je er echt niet meer naast kijken.

Leerkrachten en alle loontrekkenden worden dus geacht enkele jaren langer te werken voor lagere pensioenen om de winsthonger van een grote multinational en zijn aandeelhouders te bevredigen. Kan het schaamtelozer?

Het puntensysteem voor pensioenen is een frontale aanval tegen alle toekomstige gepensioneerden. Vanwege het onverwacht hevig verzet van de vakbonden heeft minister Bacquelaine deze plannen voorlopig wat voor zich uitgeschoven. Op dit moment draait de discussie hoofdzakelijk over de zware beroepen. Voor het onderwijs is deze discussie van zeer groot belang. Geen enkele sector is immers zo zwaar getroffen door de pensioenhervormingen als het onderwijs. Leerkrachten zullen vijf tot zeven jaar langer werken en zullen minder pensioen ontvangen. Ook de loopbaanonderbreking (eindeloopbaan) is afgeschaft.

De regering is van plan om de loopbaanbreuken (tantièmes) bij te stellen van 1/55ste naar 1/60ste. Daardoor verminderen de pensioenuitkeringen met ongeveer 8 procent. Voor de toekomstige gepensioneerde leerkracht betekent dat een netto verlies van 150 tot 200 euro per maand. Ook zullen leerkrachten door deze maatregel twee jaar langer moeten werken.

‘Het kan nu eenmaal niet anders’, ‘er is geen geld’, zeggen ze. Maar laten we even rekenen. Deze besparing (tantièmes) zal naar schatting over al de jaren in totaal 650 miljoen euro opbrengen. Dat is de kostprijs van anderhalve F35. De regering plant de aankoop van 34 toestellen. Een aankoop, die zoals ondertussen is gebleken, onnodig en vooral onwaarschijnlijk duur is.

De onrust bij leerkrachten is heel groot. Zij zijn een belangrijke testcase voor de andere ambtenaren en de rest van de werkende bevolking. De regering probeert het onderwijzend personeel te paaien met vage beloftes over de erkenning van hun job als zwaar beroep. Het is weinig waarschijnlijk dat het personeel in die val zal trappen. Om te beginnen doet die eventuele erkenning van zwaar beroep niets af aan het verlies van 8 procent (tantièmes). De pensioenleeftijd schuift twee en in het beste geval vier jaar op, maar dat maakt de verlenging van vijf tot zeven jaar uiteraard niet goed.

Bovendien bestaat binnen de regering helemaal geen overeenstemming over die erkenning. Maar vooral, er is gewoon geen budget voor voorzien. Er is een gesloten enveloppe voorzien voor alle zware beroepen ter waarde van nog geen tiende van één F35, namelijk 40 miljoen euro. In het beste geval kan daar een klein deel van het onderwijspersoneel mee bediend worden. Zoiets is voor de onderwijsvakbonden uitgesloten. Op 14 maart kwamen ze bijeen in gemeenschappelijk vakbondsfront over de taalgrens heen. Hun boodschap was duidelijk, ze willen voor alle leraars een zelfde regeling en willen niet laten tornen aan de pensioendatum en het huidig pensioenbedrag.

Het belooft een warme lente te worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!