Gideon Levy: "De militaire rechters van Ahed Tamimi toonden aan de wereld: dit is apartheid" (YouTube screenshot)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Gideon Levy bedankt militaire rechters Ahed en Nariman Tamimi

In een opinie in de krant Haaretz dankt journalist Gideon Levy de drie militaire rechters die het proces tegen Ahed Tamimi hebben voorgezeten. “De BDS-beweging zou deze officieren moeten gelukwensen voor het wegnemen van elke twijfel voor zij die nog twijfels hadden. Dit is apartheid.”

dinsdag 27 maart 2018 14:34
Spread the love

Over de afloop van het proces tegen de 17-jarige Ahed Tamimi en haar moeder Nariman schreef Israëlisch journalist Gideon Levy op 26 maart een opinie in de krant Haaretz onder de titel “You Bet It’s Apartheid” (vrij vertaald: “Natuurlijk is dit apartheid”)  met als ondertitel “Met Ahed Tamimi’s straf is de waarheid over Israël uitgekomen”. Enkele citaten uit deze opinie:

“Dit is misschien te groot voor hun arrogantie, maar zij zijn de wegbereiders van het regime. Ze hebben rechten gestudeerd en zijn militaire rechters geworden. Zo noemen ze de klerken die in het morele leger werken als rechters van de bezette mensen in de bezette gebieden. Zij werken in een militaire eenheid met een Bijbelse naam “Judea Militaire Rechtbank1”.

“Meestal krijgt hun werk geen enkele aandacht. Wie maalt er in Israël om wat in de prefab-gebouwen van de militaire basis van Ofer gebeurt? Dag na dag is dit (voor hen) slechts een andere dag op het werk.”

“En toen kwam Ahed Tamimi. Bijna 2 miljoen mensen tekenden wereldwijd een petitie voor haar vrijlating. De klerken van de Israëlische militaire rechtbanken deden ondertussen gewoon hun werk, met volle toewijding aan het systeem. Nu moeten we hen daar voor bedanken. Zo hebben ze de wereld de naakte waarheid getoond: zij werken voor een apartheidssysteem. Zij zijn de uitvoerders, kleine radertjes in een grote machine, maar spiegels van de werkelijkheid.”

“Kolonel Netanel Benishu, luitenant-kolonel Haim Balilty en luitenant-kolonel Menahem Lieberman toonden aan de wereld: hier heerst apartheid.”

“Kolonel Netanel Benishu besliste de zittingen achter gesloten deuren te houden. Luitenant-kolonel Haim Balilty besliste hen gevangen te houden voor de duur van het proces. Luitenant-kolonel Menahem Lieberman besliste de deal die Ahed en haar moeder Nariman acht maanden gevangenisstraf oplegt. Zij toonden aan de wereld: hier heerst apartheid.”

“Na hun vonnissen is er geen enkele normaal doordenkende mens in de wereld die nog kan beweren dat er geen apartheidsregime heerst in de bezette gebieden. De BDS-beweging zou hun moeten gelukwensen voor het wegnemen van alle twijfel voor zijn die nog twijfels hadden.”

“Dit is een systeem dat openlijk bevestigt dat een bezetter een slag in het gezicht geven gelijk staat met de moord op een mens onder bezetting. Slechts één maand scheidt beide mensen.”

“De straf van Tamimi is misschien gepast. Dankzij deze straf kan de Israëlische propaganda niet langer argumenteren met de wereld tegen de beschuldiging van apartheid zonder zich belachelijk te maken. De kolonels van Judea hebben de waarheid getoond. You bet it’s apartheid.”

Militair rechter luitenant-kolonel Menahem Lieberman kreeg na zijn vonnis tegen Ahed’s moeder Nariman een slag in het gelaat van Israëlische activiste Yifat Doron. Zij werd een dag na haar misdrijf al vrij gelaten door een burgerlijke rechtbank in Israël.

Journalist, schrijver en activist Gideon Levy is al jaren een eenzame stem voor Palestijnse rechten in de Israëlische mainstream media. De volledige tekst van de opinie You Bet It’s Apartheid verscheen op de website van de krant Haaretz op 26 maart. Dit zijn enkele citaten uit het artikel, aangevuld met eigen commentaar.

1   In Israël wordt de bezette Westelijke Jordaanoever ‘Judea en Samaria’ genoemd. Woordvoerders gebruiken in hun internationale contacten nooit de term ‘bezette gebieden’ maar hebben het over ‘betwiste territoria’. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!