Gewapende militie valt protesterende studenten aan in universiteit Montpellier
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek -

Gewapende militie valt protesterende studenten aan in universiteit Montpellier

In het Franse Montpellier werden protesterende studenten gisteren aangevallen door een gewapende militie. Er vielen verschillende gewonden.

vrijdag 23 maart 2018 12:54
Spread the love

Gisteren werd in vele Franse steden betoogd en gestaakt tegen de neoliberale hervormingen die president Macron wil invoeren. Voor het eerst sinds het aantreden van Macron lijken de vakbonden en verschillende protestgroepen elkaar te vinden. De treinen reden gisteren niet uit, scholieren blokkeerden de toegang tot hun scholen, studenten bezetten universiteitsgebouwen en gepensioneerden betoogden zij aan zij met studenten, vakbonden en spoorarbeiders in de straten.

Na afloop van de actiedag van 22 maart besloten verschillende studentengroepen om aula’s en gebouwen bezet te houden. Onder meer in Strasbourg, Parijs en Montpellier keerden studenten niet meteen naar huis terug.

Maar in Montpellier liep het fout. Een gemaskerde militie heeft protesterende studenten zeer hardhandig uit een bezette aula verdreven. Daarbij vielen meerdere gewonden. Hoe de militie te werk ging, kan je zien op deze beelden:

Lena R., een studente die aanwezig was tijdens de raid, schreef de volgende getuigenis neer:

“We waren met ongeveer vijftig binnen. Een tiental mannen, in het zwart gekleed, gemaskerd, met stokken en afgekraakte planken van paletten zijn binnengekomen. Ze hebben niks gezegd. Ze hebben iedereen naar buiten gejaagd door erop los te slaan, over de grond te slepen. Ze sloegen iedereen neer, bordel de merde. Ik heb gefilmd. Ze hebben iedereen naar buiten gewerkt door te slaan. De decaan van de rechtsfaculteit was aanwezig. Ik heb gezien hoe hij de deur opende voor die mannen. Ik heb de deuren van de faculteit opnieuw zien gesloten worden, terwijl die mannen nog binnen waren. Ik heb dus gezien hoe de directeur van een publiek instituut zichzelf opsloot met een extreem gewelddadig groepje. Ik heb gezien hoe een vriend van me op de grond lag, bloedend, terwijl de deur tegen zijn benen gesloten werd. Op de achtergrond was de administratie aanwezig om te applaudisseren. Applaudisseren omdat studenten aan het bloeden waren, omdat ze strijden voor hun rechten. Ik heb die mannen gezien die de “gauchos” wilden kapotmaken, ik heb hun vuistslagen op mijn lichaam gevoeld. Drie studenten werden afgevoerd met ambulances. De politie is niet binnengegaan in de faculteit, daarvoor had ze immers eerst de toestemming nodig van de decaan. De politie heeft niemand opgepakt. Ze zijn kunnen ontkomen via de nooduitgang en agenten hebben ze uiteindelijk geëscorteerd alsof ze een minister aan het escorteren waren.
(…)
Dit gaat niet meer gewoon over sociale strijd, en dit gaat voorbij antifascisme. Ik vraag jullie om deze mensen, deze decaan, dit soort groepjes niet zomaar te laten begaan. Ik vraag jullie om deze getuigenis mee te verspreiden.”

2016 vermijden

Deze aanval, uitgevoerd door een rechtse militie en al dan niet in opdracht van de decaan van de rechtsfaculteit of van de politie, moet geplaatst worden binnen ruimere context van politieke spanning. Het inzetten van rechtse milities om protesterende studenten te ontmoedigen is niet nieuw. In de jaren na mei ’68 kwam het veelvuldig voor dat schimmige milities aanvallen uitvoerden op studenten en scholieren.

Nu de spoorarbeiders dreigen met een stakingsgolf en de mobilisaties tegen Macron op kruissnelheid geraken, ontstaat er blijkbaar steeds meer nervositeit. Wat Macron ten alle prijze wil vermijden, is een herhaling van het protest uit 2016. Dat protest hield maandenlang aan en leidde uiteindelijk tot de implosie van de Franse Parti Socialiste. Ook de Franse politiediensten willen een ontaarding als in de lente van 2016 vermijden.

Dat een escalatie als die van gisteren zich voordoet aan een universiteit is niet toevallig. Aan de Franse universiteiten is het al een tijdje onrustig. Op verschillende campussen worden sinds de herfst af en toe gebouwen bezet of geblokkeerd, en zijn er manifestaties geweest. Macron wil immers het Franse onderwijssysteem grondig hervormen. Op dit moment moeten Franse scholieren een nationaal examen afleggen om toegelaten te worden tot de universiteiten, maar Macron wil dat toelatingsexamen laten organiseren door de universiteiten zelf, wat onherroepelijk zal leiden tot de creatie van elitaire, ondemocratische universiteiten.

Onder meer in Parijs en Nantes werden deze winter ook verschillende universiteitsgebouwen bezet om vluchtelingen te kunnen opvangen. Frankrijk kampt nog steeds met een grote opvangcrisis. Zeker rond Parijs zijn er vele vluchtelingenkampen die een kleinere versie zijn van Calais indertijd.

UPDATE 27/3: Ondertussen heeft de decaan van de rechtsfaculteit in Montpellier ontslag genomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!