Opinie, Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België -

Burgeractie op hoofdkantoor van Lareco Bornem tegen bouw gesloten centrum

Zo'n vijftig burgers zijn vandaag het hoofdkantoor van het bouwbedrijf Lareco Bornem binnen gegaan om hun deelname aan de bouw van de nieuwe gesloten centra aan de kaak te stellen.

woensdag 21 maart 2018 14:31
Spread the love

Op woensdag 21 maart bezet het collectief ‘Peluche et barbelés’ het hoofdkantoor van het bouwbedrijf Lareco Bornem. Gewapend met ballonnen, potloden en springtouwen, nam de groep snel de de hal in om Lareco letterlijk … te veranderen in een gesloten centrum. De geïmproviseerde bewakers van het gesloten centrum houden de kinderen binnen. Bij de ingang hebben deze eendaagse bewakers prikkeldraadbarrières geïnstalleerd. Op hun uniform lezen ze: “Lareco Bornem – expert in opsluiting”.

“De regering van Michel en Theo Francken is nog steeds de drijvende kracht achter de repressie. We zijn hier om hen eraan te herinneren dat we hun beleid niet aannemen. We sluiten geen kinderen, gezinnen of individuen op, omdat ze niet de juiste papieren hebben!”, verklaart Camille, een lid van het collectief “Peluches et barbelés’.
De groep veroordeelt de bouw van de familie-eenheid bij het gesloten centrum 127bis (Zaventem) met het doel om families en kinderen in de nabije toekomst op te sluiten, en spreekt in bredere zin zijn verzet uit tegen de opsluiting van alle migranten enkel vanwege hun verblijfsstatus.

In januari 2018 werd een brief gestuurd mede-ondertekend door zo’n 15 Franstalige en Nederlandstalige organisaties aan het bouwbedrijf met het verzoek de samenwerking in dit project, dat de grondrechten van illegaal beroofde buitenlandse gezinnen schendt, te staken. Een paar weken later riepen verschillende collectieven en organisaties op om massaal op te treden om het bedrijf uit te dagen en de stopzetting van de werken te eisen met een video met de volgende woorden: “Het fundamentele recht op waardigheid en vrijheid prevaleert altijd op de vrijheid van onderneming.”

Met deze actie wil het collectief ‘Peluches et barbelés’ een ??duidelijk verzet tonen tegen de gesloten centra en tegen alle opsluitingen van migranten. We vragen Lareco Bornem om de werken onmiddellijk te stoppen en roepen alle betrokken actoren op om niet langer mee te werken aan de uitvoering van de dodelijke en onmenselijke beslissingen van de regering”, vat een van de aanwezige activisten samen.

Deze actie is des te meer symbolisch op 21 maart, de internationale dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie.
dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!