Snellere klimaatactie kan 153 miljoen levens redden

Wereldwijd kunnen 153 miljoen voortijdige overlijdens door luchtvervuiling voorkomen worden, als regeringen de schadelijke uitstoot van fossiele brandstoffen sneller verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Duke University in de VS.

dinsdag 20 maart 2018 11:56
Spread the love

De onderzoekers keken naar de situatie in steden wereldwijd met meer dan 1,5 miljoen inwoners. Als 154 van de grootste steden de wereldwijde temperatuurstijging op korte termijn weten te beperken tot 1,5 graden Celsius, in plaats van de grootste emissiebeperkingen pas later door te voeren, kan dat miljoenen levens sparen. Het aantal mensen dat voortijdig overlijdt, daalt dan op alle continenten. De grootste winst wordt echter gehaald in Afrika en Azië.

Calcutta en Delhi in India voeren de lijst aan van steden die het meest profiteren van een snellere beperking van de uitstoot. In die steden kunnen daardoor respectievelijk 4,4 en 4 miljoen levens gered worden, zeggen de onderzoekers. Dertien andere Aziatische en Afrikaanse steden kunnen elk meer dan een miljoen voortijdige doden voorkomen en zo’n tachtig overige steden kunnen samen 100.000 overlijdens voorkomen.

Menselijke kosten genegeerd

Bijna vijftig steden op andere continenten kunnen ook aanzienlijke aantallen levens redden. Zes steden – Moskou, Mexico-Stad, Sao Paulo, Los Angeles, Puebla en New York – kunnen ieder tussen 320.000 en 120.000 voortijdige overlijdens voorkomen.

In West-Europese steden variëren de aantallen van ongeveer 4.000 in bijvoorbeeld Berlijn tot meer dan 50.000 in Londen.

De nieuwe projecties wijzen op de grote tekortkomingen van een benadering waarbij op korte termijn hoge emissies worden toegestaan, in de hoop die in de verre toekomst te compenseren met negatieve emissie, zegt Drew Shindell, hoogleraar Aardwetenschappen aan Duke University. “In die benadering wordt gekeken hoeveel het kost om de energiesector te transformeren. Daarbij worden de menselijke kosten – meer dan 150 miljoen levens – echter genegeerd.”

Ook wordt geen rekening gehouden met het feit dat het terugdringen van de uitstoot op korte termijn de klimaatrisico’s op langere termijn beperkt, en dat we daardoor minder afhankelijk worden van uitstootreductie in de toekomst. “Die strategie is risicovol”, zegt hij. “Het is alsof je iets koopt op krediet en aanneemt dat je op een dag wel genoeg geld hebt om het terug te betalen.”

Simulaties

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door computersimulaties van toekomstige CO2-uitstoot en andere vervuilers te bekijken onder drie verschillende scenario’s. Voor elk scenario berekenden ze de impact voor de menselijke gezondheid in grote steden wereldwijd.

“Luchtvervuiling is een verschijnsel dat we goed begrijpen en waar uitgebreide historische data over beschikbaar zijn”, zegt Shindell. “We kunnen dus met relatief hoge zekerheid zeggen hoeveel mensen in een bepaald scenario voortijdig zullen overlijden in een bepaalde stad.”

De studie verscheen gisteren (maandag) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

take down
the paywall
steun ons nu!