Zullen de daders van de moord op Marielle Franco ooit gevonden worden?

Gisteren zijn er in de grote Braziliaanse steden massaprotesten uitgebroken. Onmiddellijke aanleiding daartoe was de moord op activiste en politica Marielle Franco (38).

vrijdag 16 maart 2018 13:01
Spread the love

De auto van Franco werd woensdagavond beschoten vanuit een andere auto waarin volgens getuigen twee mannen zaten. Zowel Franco als haar chauffeur overleefden de moordaanslag niet, een woordvoerder die achterin de auto zat raakte gewond.
Op donderdagmiddag verzamelde reeds een massa rouwenden voor het gemeentehuis van Rio, waar een ceremonie werd gehouden ter nagedachtenis van Franco. Het was een spontane demonstratie die vakbondsmilitanten, bewoners uit de favellas, mensenrechtenactivisten, antiracisten en feministen samenbracht.

 

Franco was lid van de LGTB community, nam het steevast op voor de rechten van minderheden en de bewoners van de favellas. Ze groeide zelf op in Maré, een district in het noorden van Rio de Janeiro waar zich de grootste concentratie aan favella’s bevindt. Franco ontpopte zich tot een fervent activiste die niet naliet om te blijven herhalen dat een schietgrage politie en een schrijnende sociale ongelijkheid de oorzaak waren voor de lijken in de straten.

In 2016 werd ze tegen iedere verwachting in verkozen in de gemeenteraad van Rio. Ze was de enige zwarte vrouw in de raad, die nochtans 51 leden telt. Als politica legde ze zich toe op het opvolgen van gevallen van dodelijk politiegeweld.

Dat politiegeweld rijst de pan uit in Rio. In januari alleen al werden 154 mensen vermoord bij politie interventies. Dat betekent een toename van maar liefst 57 procent ten opzichte van januari vorig jaar.

Het hangt samen met een bijzonder omstreden decreet van president Michel Temer. Hij gaf het leger een vrijgeleide om orde te laten zegevieren in Rio. Het is sinds de jaren ’80 geleden dat het leger dergelijke bevoegdheid krijgt in Brazilië. Franco was vanzelfsprekend tegen deze maatregel van Temer en voerde er fervent oppositie tegen.  

In één van de laatste tweet die Franco de wereld in stuurde had ze het over een jongeman die bij het verlaten van de kerk was doodgeschoten. De tweet sloot af met de onheilspellende zin “Hoeveel meer zullen er moeten sterven voordat deze oorlog eindigt”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!