Reportage -

Ieders Stem Telt: Reken niet op de kabouters, stem sociaal

‘Ieders Stem Telt’ wil mensen in armoede een stem geven tijdens de kiescampagne en sociale thema’s hoger op de politieke agenda zetten. De campagne van Samenlevingsopbouw en verschillende middenveldorganisaties is vandaag in heel Vlaanderen gelanceerd en loopt tot 14 oktober. Met kieswinkels, aanwezigheid op markten, pleinen en in debatten wil het team van ‘Ieders stem telt’ sociale thema’s bij de mensen brengen.

donderdag 15 maart 2018 15:42
Spread the love

De verkiezingen zijn in aantocht en we zullen binnenkort weer om de oren geslagen worden met kiescampagnes en debatten. Zal de kiezer door het bos de bomen nog kunnen zien? Wat is het belang van uw stem? Welke gevolgen heeft je stem op de samenleving? Hoe weet je welke partij sociale thema’s op haar agenda heeft? Op deze vragen wil de campagne ‘Ieders Stem Telt’ een antwoord bieden.

Opkomen voor de kleine man
Voor het station staan de vrijwilligers flyers uit te delen en de voorbijgangers te informeren over ‘Ieders Stem Telt’. Op een tafel staan een tiental kabouters met de slogan ‘reken niet op de kabouters’ en ‘ t wordt tijd dat jullie zelf opkomen voor de kleine man’. Een cartoon van Lectrr wordt het campagnebeeld ‘Ieders Stem Telt’. 

“Vandaag nog kwam op het nieuws dat een vijfde van de Belgische gezinnen in energiearmoede leeft. Dat is een vrij grote groep. We mogen ons er niet zomaar bij neerleggen want er zijn oplossingen en tools waar lokale politici mee aan de slag kunnen”, zegt Heidi Zwaenepoel van Samenlevingsopbouw en woordvoerster van ‘Ieders Stem Telt’.

“Onze actie vandaag gaat net daarover. Er wordt vaak over deze mensen gesproken maar er wordt weinig mee gesproken. We ondersteunen de mensen in armoede om hun verhaal te vertellen en sociale thema’s op de agenda te zetten.”

Welke gevolgen heeft uw stem?

Niet alleen de mensen in armoede moeten geïnformeerd en ondersteund worden om hun verhaal te vertellen. Het is voor Heidi Zwaenepoel ook de bedoeling om de kiezer die niet met die thema’s bezig is te informeren over de gevolgen van haar of zijn keuze.

De thema’s die middenveldsorganisaties samen met de mensen in armoede hebben opgesteld voor ‘Ieders Stem Telt” zijn: wonen, werk, armoedebeleid, racisme en discriminatie, betaalbare laagdrempelige gezondheidszorg, toegankelijke dienstverlening, een solidaire stad, participatie aan lokaal beleid, en een jongerenbeleid dat een plek geeft aan jongeren in stad.

“Bijvoorbeeld, een goed woonbeleid dat zorgt voor betaalbare woningen heeft een enorme impact op het leven van mensen in armoede. Er zijn zoveel gezinnen en alleenstaanden op zoek zijn naar een betaalbare woning en staan jaren op de wachtlijst. Terwijl een goede woning zowel belangrijk is voor de gezondheid van het gezin als voor de schoolresultaten van de kinderen”, aldus Heidi Zwaenepoel.

Sociale thema’s concreet maken

“Door in gesprek te gaan willen we die sociale kwesties voor mensen concreet maken en aantonen hoe belangrijk die wel zijn. En welke impact hun stem heeft op het leven van veel mensen.”

‘Ieders Stem Telt’ zal de boer op gaan en heeft een heus campagneplan klaar om mensen te bereiken en sociale thema’s te concretiseren: “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen aan te spreken bij verschillende events en activiteiten. We gaan dus ook naar markten en pleintjes”, zegt Zwaenepoel.

Op het event Diversival tijdens de dag tegen racisme op 21 maart zullen we mensen aanspreken en hen ook in dialoog laten gaan met politici. In verschillende wijken komen er ook kieswinkels waar al die thema’s in rekken worden gelegd. Mensen kunnen kiezen wat zij het belangrijkste vinden en waar de middelen naartoe moeten gaan. We gaan met hen daarover in gesprek”, vertelt Heidi Zwaenepoel.

Gezocht politici voor sociaal beleid

Voor Heidi Zwaenepoel hebben ook lokale politici veel tools in handen om een sociaal beleid te voeren in hun stad of gemeente: “Zo kan de stad racisme en discriminatie aanpakken door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat elk bedrijf waarmee de stad samenwerkt een beleid heeft tegen discriminatie en racisme. Je kan dat in clausule steken van het contract dat je met dat bedrijf afsluit. En zo zorg je ervoor dat je niet met bedrijven samenwerkt die discrimineren.” 

“Er is ook een memorandum op komst met onze belangrijkste eisen waarmee we in de kieswinkels aan de slag gaan. Op sociale media zal er campagne gevoerd worden en in september lanceren we een online tool waarmee mensen in de voetsporen kunnen stappen van iemand die in armoede leeft om zo te kunnen zien hoe politieke keuzes bepaalde gevolgen hebben voor deze mensen.”

“Het slotmoment van de campagne vindt plaats tijdens een groot event op 4 oktober in de Roma in Antwerpen. Daar zullen mensen in armoede in dialoog gaan met politici. En samen nadenken over verschillende voorstellen”, besluit Heidi Zwaenepoel.

16000 wachtenden voor sociale woning
Danielle is vrijwilliger bij Samenlevingsopbouw en actief rond sociale huisvesting. Ze huurt zelf in een sociale woning: “Ik ben actief bij Ieders Stem Telt en organiseer ook de sociale huurders in mijn buurt. Er zijn 16000 wachtenden voor een sociale woning alleen al bij Woonhaven. Allemaal mensen die nood hebben aan betaalbaar dak boven hun hoofd. Een deftige thuis heeft echt wel impact op het leven van mensen.”

Ferhat is zelfs werkzoekende en actief bij ‘Ieders Stem Telt’. Hij is helemaal niet vertrouwd met de pc en de digitale wereld wat een enorm probleem is bij het solliciteren: “Alles moet nu via de computer gebeuren maar ik wil gewoon face to face met de werkgever praten om die te overtuigen van mijn kunnen.”

Ook hij heeft problemen met het vinden van een woonst voor zijn gezin. Hij staat al lang op de wachtlijst voor een sociale woning en de zoektocht naar een woning op de privé markt verloopt niet al te best: “Als ze me zien of mijn naam horen krijg ik te horen dat de woning al verhuurd is of ze zeggen me dat ik een maand moet wachten voor een antwoord. Ik wil een toekomst voor mijn kinderen en een goede woning is belangrijk.”

‘Ieders Stem Telt’ is een samenwerkingsverband op initiatief van Samenlevingsopbouw, in partnerschap met oa. JES, Uit de Marge, Kras jeugdwerk, SAM vzw, Femma, Welzijnszorg en Welzijnsschakels, Vormingplus, Beweging.net, Huurdersbond, SVKA, CAW Antwerpen, Free Clinic, Hart boven Hard, FMDO, … 

Meer info: https://www.iedersstemtelt.be 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!