7 jaar oorlog in Syrië: klein protest tegen groot onrecht
Verslag, Nieuws, Wereld, Politiek -

7 jaar oorlog in Syrië: klein protest tegen groot onrecht

Vandaag, precies 7 jaar na het uitbreken van de oorlog in Syrië, heeft Amnesty International actie gevoerd aan de Syrische ambassade in Brussel en bij de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU. Amnesty-activisten stelden miniatuurfiguurtjes op als een minuscuul en symbolisch protest om de gigantische omvang van de gruwel in Syrië in de verf te zetten.

donderdag 15 maart 2018 13:08
Spread the love

“Nu de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, willen we opnieuw de aandacht vestigen op de catastrofe die er aan de gang is”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het gewapend conflict maakt enorm veel burgerdoden, ziekenhuizen worden aangevallen, humanitaire hulp geblokkeerd, … De internationale gemeenschap moet een einde maken aan de oorlogsmisdaden die gepleegd worden in Syrië.”

Amnesty International vestigt in het bijzonder de aandacht op de situatie in Oost-Ghouta waar 400.000 burgers vastzitten en er dringend nood is aan humanitaire hulp. Amnesty International eist dat het Syrische regime en Rusland stoppen met het bombarderen van burgerdoelwitten, en dat ook de gewapende groepen in Oost-Ghouta ophouden met willekeurige aanvallen tegen gebieden onder de controle van het regeringsleger. Humanitaire hulpverleners moeten ongehinderd toegang krijgen tot het gebied en de belegering moet opgeheven worden. © Wouter Missiaen

Meer recent startte het Turkse leger een offensief tegen gebied in Syrië dat onder controle staat van de Koerdische troepen. Ook bij die aanvallen in Afrin en Azaz, ten noorden van Aleppo, vallen veel burgerdoden door willekeurige aanvallen. Amnesty International roept de EU en staten zoals de VS en Rusland op hun invloed aan te wenden om de strijdende partijen onder druk te zetten om die willekeurige aanvallen te stoppen en het internationaal recht te respecteren.

 

“In het Syrische conflict nemen alle strijdende partijen te weinig voorzorgen om burgers te beschermen. Het internationaal humanitair recht wordt er op de meest grove manier met voeten getreden.”, zegt Wies De Graeve. “Ons protest van miniatuurmensen lijkt klein, maar de verontwaardiging is groot. Deze gitzwarte verjaardag van het Syrische conflict is niet voor herhaling vatbaar.”© Wouter Missiaen

Amnesty International heeft een petitie lopen om het geweld tegen burgers in Oost-Ghouta te stoppen, teken via deze link.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!