Mobiel vluchtelingentheater en kopjesveiling op sokkels

Het burgerinitiatief Mozaiek2060, een onderdeel van het Wijkcomité Willibrordus in de Antwerpse Kerkstraat aan de rand van Borgerhout, organiseert op vrijdag 23 en en zaterdag 24 maart 2018 een theaterwandeling rond het thema: Vluchten...

maandag 12 maart 2018 17:10
Spread the love

Meer dan zestig buurtbewoners vanuit diverse etnische origine hebben maandenlang stevig gerepeteerd om van deze happening een feest te maken want een traditionele theatervoorstelling wordt het zeker niet. Per avond zullen drie groepen toeschouwers vier aan het onderwerp gelinkte gekozen locaties in de wijk bezoeken. Daar wordt dan telkens het waar gebeurde verhaal gebracht over de belevenissen van de familie Segers-Heyman die honderd jaar geleden uit Borgerhout moesten vluchten voor de Groote Oorlog en weer thuiskwamen na vier jaar moeizame omzwervingen doorheen een door chaos geteisterd en door het geweld geplaagd verdeeld Europa van toen.

Groote oorlog

Het verhaal werd geschreven door familielid Lieve Tirelein en tot een mobiel toneelstuk bewerkt door Elsie Rottiers en Marc Mortier. Het bijzondere aan dit project is dat de ervaringen van de familie Segers-Heyman tijdens hun exodus 1914-1918 niet zoveel verschillen van wat hedendaagse vluchtelingen die onze contreien bereiken meemaken. Ook zij hadden te maken met onbegrip en agressie vanuit de plaatselijke bevolking en zelfs racisme maar ook met sympathie en diepe eerlijke menslievendheid. En ja, hoor. Het verlangen om terug naar huis te keren is de rode draad in dit stuk dat aantoont dat er een verschil is tussen emigranten en vluchtelingen. Dat wordt als eens vergeten want mensen die moeten gaan lopen voor oorlog en geweld willen nog het liefst van al terug naar een veilige thuis als de kust veilig is.

Vluchtelingenveiling

Naar aanleiding van dit project exposeert kunstenares Els Renate Aerts, onder meer bekend van haar indrukwekkende vluchtelingeninstallaties die al op verschillende belangrijke aan het onderwerp verwante locaties in het Antwerpse werden tentoongesteld, voor de laatste keer haar beeldjes in het buurtcentrum Cortina in de Kerkstraat 68 waarna haar interpretaties die ze over vluchtelingen maakte ten voordele van 11-11.11 worden geveild. En omdat ze iedere vluchteling die ze geboetseerd en in keramiek heeft omgezet en hun gezichten op een sereen sokkeltje heeft geplaatst persoonlijk heeft ontmoet, levert ze voor deze gelegenheid een boekje aan voor lieden met een warm hart waarin ze de verhalen die deze mensen haar hebben toevertrouwd met respect heeft geregistreerd.

Praktisch:

Cortina – Kerkstraat 68 – 2060 Antwerpen – Vrijdag 23 maart en 24 maart 2018 van 19.00 tot 24.00 uur

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!