Foto: Sarah Oyserman

Fractured Memory: over dekolonisatie, historisch bewustzijn en ontwrichting

In Fractured Memory neemt Ogutu Muraya het publiek mee in een reis door de tijd. Hij onderzoekt hoe de honger naar macht, een maatschappij compleet kan ontwrichten. Muraya gaat op zoek naar de gevolgen van kolonisatie voor onze hedendaagse samenleving en naar de littekens die het heeft nagelaten. Dit doet hij door geschiedenis te koppelen aan persoonlijke ervaringen.

maandag 5 maart 2018 15:32
Spread the love

Vertrekkend vanuit James Baldwins essay Princes & Power, creëerde de Keniaanse theatermaker Ogutu Muraya met Fractured Memory een intrigerend toneelstuk. Hij onderzoekt de traumatische erfenis van kolonialisme op het individuele en collectieve geheugen van het postkoloniale subject. Via live-video, een meeslepende vertelstijl en archiefbeelden, biedt Fractured Memory de toeschouwer een inkijk in de geest van deze beloftevolle theatermaker.

“Met het unieke verslag van Afrikaans-Amerikaanse schrijver James Baldwin over het eerste historische congres van zwarte schrijvers en kunstenaars in 1956 aan de Sorbonne in Parijs als conceptueel en esthetisch kader, weet Ogutu Muraya zijn eigen persoonlijke trauma van de burgeroorlog in Kenya in 2007 te verheffen tot een universeel verhaal. Op zoek naar relationele perspectieven om ons gebroken collectief geheugen en historisch bewustzijn over drie verschillende continenten heen te herstellen, nodigt verhalenverteller Muraya ons uit om ons eigen verhaal met deze zichzelf helende demarche te verbinden.”

Joachim Ben Yakoub

De multidimensionale en multidisciplinaire voorstelling neemt het publiek mee op een tocht die begint in 1956, op de historische conferentie in de Parijse Sorbonne en legt de link naar 2007, waar de toeschouwer getuige wordt van het politieke geweld in de straten van Kenia naar aanleiding van de gemanipuleerde verkiezingen. Iets wat ook op Muraya zelf een persoonlijke en traumatiserende impact had: zijn vader verloor er het leven. De voorstelling toont hoe het koloniale verleden de hedendaagse samenleving vormgeeft. Fractured Memory is een pleidooi om de geschiedenis te bekijken door een minder gemanipuleerde bril. Een uitnodiging aan vele samenlevingen om hun eigen verleden opnieuw te onderzoeken en hun canon te verbreden.

“Ik kijk uit naar de voorstelling Fractured Memory omdat deze vertrekt vanuit een essay van James Baldwin, een woordkunstenaar die ik enorm bewonder en wiens werk me misschien al het meeste geleerd heeft over dekolonisatie van de geest en hoe ik hier zelf als persoon en leerkracht in kan evolueren.”

— Annelies Lantsoght

 

Fractured Memory is te zien op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart om 20u30 in KVS BOX. Zaterdag 10 maart om 19u wordt de voorstelling voorafgegaan door een gratis panelgesprek over kolonialiteit als psychologisch trauma en artistieke drijfveer, met Mireille-Tsheushi Robert (oprichter van Bamko.org), Annelies Lantsoght (leerkracht secundair onderwijs in Brussel) en Laini Lusalusa Benjamine (mede-oprichter van Nouvelle Voie Anticoloniale), gemodereerd door Joachim Ben Yakoub (onderzoeker aan de UGent en redactielid Etcetera). De voertaal van dit panelgesprek is Frans en Engels.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!