‘Zijn gevecht zindert na in Zimbabwe’

‘Zijn gevecht zindert na in Zimbabwe’

vrijdag 2 maart 2018 12:14
Spread the love

Morgan Tsvangirai June 20 2009 by Steve Punter-2-1680x894

Dood van vakbondsleider Tsvangirai maakt heel wat los

Zimbabwe rouwt om de dood van oud-eerste minister Morgan Richard Tsvangirai. Hij was voorzitter van de oppositiepartij MDC-T en voormalig secretaris-generaal van de vakbond Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU).

Richard Tsvangirai betekende veel voor de politieke oppositie in Zimbabwe. Ondanks zware druk van het dictatoriaal regime van Robert Mugabe, bleef hij zich inzetten voor de rechten van de gewone Zimbabwaan.

De Zimbabwaanse koepelvakbond ZCTU waar FOS mee samenwerkt en die een belangrijke druk vormt in het middenveld, eert haar voormalige secretaris-generaal. “Tsvangirai verpersoonlijkte de ambitie en verlangen van de gewone Zimbabwaan naar democratie, vrijheid en welvaart”, zegt de organisatie in een persmededeling. Tsvangirai was dan ook heel belangrijk voor ZCTU. “Veel vakbondsmensen kregen zijn steun om zelf leiderschap op te nemen in de gemeenschappen en doorheen het land. De huidige status van het ZCTU is grotendeels aan hem te danken.”

Richard Tsvangirai overleed op 14 februari in Johannesburg, Zuid-Afrika, aan de gevolgen van darmkanker. Of oppositiepartij MDC-T voldoende sterk zal staan voor de volgende verkiezingen in 2018, de eerste sinds het aftreden van Mugabe, blijft een open vraag.

Download de mededeling van ZCTU

Auteur: Thibaud Dezyn

take down
the paywall
steun ons nu!