Demonstratie in Afrin. Bron: Wikipedia
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Syrië: honderden burgerlevens in gevaar bij gevechten in Afrin en Azaz

Het Turkse leger en in mindere mate Koerdische troepen voeren willekeurige aanvallen uit op respectievelijk Afrin en Azaz, steden in het noorden van Aleppo in Syrië. Daarbij kwamen al tientallen burgers om het leven. Amnesty International sprak met verschillende ooggetuigen en verifieerde hun verklaringen.

woensdag 28 februari 2018 17:34
Spread the love

De mensenrechtenorganisatie interviewde 15 mensen die in en rond Afrin en Azaz wonen of er recent weggevlucht zijn. Ze vertellen vreselijke verhalen over de impact van de willekeurige bombardementen die naar verluidt door beide zijden uitgevoerd worden. Het Digitale Verificatieteam van Amnesty was in staat om verschillende getuigenverklaringen te bevestigen aan de hand van videoanalyses.

“De gevechten in Afrin tussen Turkse en door de VS gesteunde Koerdische troepen hebben al aan veel burgers het leven gekost. Honderden anderen lopen gevaar”, zegt Lynn Maalouf, Amnesty’s onderzoeksdirecteur voor het Midden-Oosten.

“De berichten over bombardementen op dorpen en residentiële wijken zijn erg verontrustend. Het gebruik van artillerie en onnauwkeurige explosieve wapens in civiele gebieden is verboden volgens het internationaal humanitair recht. Alle partijen moeten dergelijke aanvallen onmiddellijk stoppen.”

Volgens het Koerdische Rode Kruis veroorzaakten de Turkse militaire aanvallen tot nu al 93 burgerdoden en 313 gewonden waaronder 51 kinderen. De aanvallen door de Koerdische YPG-troepen in de stad Azaz zouden dan weer tot de dood geleid hebben van vier mensen waaronder een 9-jarig meisje.

De analyses van Amnesty’s Digitale Verificatieteam komen overeen met verschillende getuigenissen van inwoners van Afrin en Azaz. Daarbij is onder meer de aanval op 18 januari op een ziekenhuis in Azaz waarbij één patiënt gedood werd en 13 anderen gewond.

Het geweld in de regio escaleerde nadat de Turkse overheid op 20 januari aankondigde van start te gaan met een militair offensief tegen Afrin en omstreken onder de codenaam “Olijftak”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!