Bron: Max Pixel
Nieuws, Wereld, Milieu -

Aardoppervlak warmt op als bossen verdwijnen

Veranderingen in vegetatie, zoals het kappen van bossen, veroorzaken opwarming van het aardoppervlak. Dat constateren onderzoekers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie.

woensdag 21 februari 2018 15:24
Spread the love

Het kappen van bossen om plaats te maken voor landbouw in tropische gebieden, veroorzaakt een disbalans in energie die plaatselijk tot opwarming leidt, zeggen ze.

Ze wijzen erop dat natuurlijke ecosystemen een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, luchtvervuiling en bodemerosie. In het bijzonder bossen kunnen de planeet  beschermen tegen opwarming.

Satelliet

Het onderzoeksteam gebruikte satellietgegevens om de bodembedekking tussen 2000 en 2015 in kaart te brengen en koppelde die gegevens aan verandering in de energiebalans. Vermindering van de vegetatie leidde onder meer in een veranderingen in verdamping van water en de weerkaatsing van straling. Daardoor steeg de oppervlaktetemperatuur.

“We wisten dat bossen een rol spelen in de regulering van de oppervlaktetemperatuur en dat ontbossing invloed heeft op het klimaat”, zegt hoofdauteur Gregory Duveiller. “Maar dit is de eerste keer dat we op grond van data-analyse systematisch de biofysische mechanismen achter dit proces hebben onderzocht.”

De onderzoekers keken naar veranderingen bij verschillende soorten vegetatie, variërend van groenblijvende bossen tot savannes, struikgewas, grasland, akkerland en moeras. Het was echter vooral de verwijdering van vegetatie bij tropische, groenblijvende bossen die leidde tot opwarming van het aardoppervlak.


De studie is gepubliceerd in Nature Communications.

take down
the paywall
steun ons nu!