Colombiaans president Juan Manuem Santos begroet Amerikaans minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson (leyresorte.gob.ve)
Opinie, Politiek -

Colombia bereidt oorlog tegen Venezuela voor

Tussen Colombia en Venezuela nemen de spanningen toe. De VS zenden troepen naar het grensgebied, terwijl de Colombiaanse regering leden van de Venezolaanse oppositie laat samenkomen, om een mogelijke militaire invasie voor te bereiden.

dinsdag 20 februari 2018 16:15
Spread the love

De Venezolaanse auteur en analyst internationale politiek Sergio Rodríguez Gelfenstein ziet het somber. De titel van een recent artikel van zijn hand luidt: “Het bevel voor de strijd is gegeven: de oorlog van Santos tegen Venezuela”. (Santos is de huidige president van Colombia).

Gelfenstein is voormalig directeur Internationale Relaties van het kabinet van de president van Venezuela. Hij citeert de negentiende-eeuwse Pruisische generaal Von Clausewitz: ‘Oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen.’ Sovjetleider Lenin voegde eraan toe: ‘Met gewelddadige middelen.’

De recente diplomatieke reis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson was erop gericht om een aantal Latijns-Amerikaanse landen over te halen om Venezuela te isoleren. In werkelijkheid is de voorbereiding op een heuse oorlog al begonnen.

Grensconflicten

Het Colombiaanse departement Santander grenst aan Venezuela. In bepaalde streken van Santander hebben verschillende illegale gewapende bendes of paramilitairen de controle op de veiligheid overgenomen. Inwoners die slachtoffer werden van hun agressie dienden klacht in bij de overheid. Leger, politie en staatsinstellingen kijken echter de andere kant op.

Deze terroristische groeperingen profiteren van de verdwijning van het Front 33 van de voormalige FARC-guerrilla. Deze organisatie opereerde in de zone, maar legde vorig jaar na een vredesakkoord met de Colombiaanse regering de wapens neer. De terroristische bende Los Rastrojos heeft de grens met Venezuela al overgestoken. De Colombiaanse nationale en regionale overheid en de gemeentelijke besturen hebben geen oren naar de alarmkreten van de lokale bevolking.

Inmiddels heeft Kurt Tidd, Amerikaans opperbevelhebber voor Zuid-Amerika, bekend gemaakt dat Amerikaanse militaire eenheden in de regio van de grens met Venezuela oefeningen doen. Volgens de VS is de aanwezigheid van deze Amerikaanse troepen in de Colombiaanse grensstreek met de Venezuela bedoeld als ‘humanitaire hulp.

Het Centraal-Amerikaanse land Panama ligt dan weer aan de noordergrens van Colombia. Panamese sociale organisaties en lokale communicatiemedia trekken aan de alarmbel voor wat ze noemen een ‘geruisloze invasie.’ 415 manschappen van het Amerikaans leger zijn inderdaad Panama illegaal binnengeslopeb. 

Niet zo lang geleden werden reeds militaire manoeuvres door de VS gerealiseerd op het Caraïbische eiland Barbados en in Brazilië, evenals in Colombia en Peru in november vorig jaar.

Geen kans op slagen zonder een intern Front

Een buitenlandse militaire agressie kent maar succes wanneer er ook een intern front in het land in kwestie actief is. Dat leert de geschiedenis. Het probleem voor de VS is dat ze er niet in geslaagd zijn in Venezuela een dergelijk intern front te creëren. Gelfenstein kan zich niet voorstellen dat de rijke ‘capos’ van de Venezolaanse politieke oppositie zich laarzen aanbinden en zich ontpoppen tot aanvoerders van clandestiene militaire troepen in de onherbergzame bergstreken van het land.

Vandaar dat de VS beroep doen op Colombiaans president Juan Manuel Santos en de elites van zijn land Colombia. Vertegenwoordigers van de Venezolaanse oppositie waren in 2017 nog in de Colombiaanse hoofdstad Bogota aanwezig. Hun bedoeling was om juridische ondersteuning te bieden voor een invasie. Ze ontmoetten in Usaquén, een voorstad van Bogota, groepen van radicale landgenoten die tegen president Nicolás Maduro ageren. Die samenkomsten hadden plaats met steun van de Colombiaanse regering.

Nog een teken aan de wand: de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken wist onlangs in het Zwitserse Davos te zeggen dat de val van president Maduro van Venezuela nakend is. Hij brak een lans voor ‘de uitwerking van een economisch plan om de situatie het hoofd te bieden.’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!