Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen -

Vlaamse regering verstrengt regels: 3000 riskeren uit sociale woning gezet te worden

3000 gezinnen die een sociale woning betrekken, leven in grote onzekerheid. Ze erfden ooit een stukje van een woning en dreigen daardoor uit hun appartement of huis gezet te worden. De Vlaamse regering verstrengde in 2016 de regels.

vrijdag 9 februari 2018 14:52
Spread the love

Fier als gieter, was minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) toen ze eind december 2016 de nieuwe strengere regels voor de toegang tot het recht op een sociale woning bekendmaakte. “Mensen die een woning geheel of gedeeltelijk bezitten, horen niet thuis in een sociale woning. #rechtvaardig”, tweette ze toen. Het ging om een besluit van de Vlaamse regering

Dat de maatregel helemaal niet zo rechtvaardig is, bleek enkele maanden later al. In de Gazet van Antwerpen stond de getuigenis van Carine Bergen. Zij woont in een sociaal appartement en moet rondkomen met een ziekte-uitkering van 900 euro. Maar de sociale huurmaatschappij ontdekte dat ze voor 1/24ste deel eigenaar is van het huis met bijbehorende grond waarin haar 87-jarige moeder nog woont. Het erfaandeel was automatisch op haar naam gekomen toen haar vader stierf in 1980. Er restte Bergen maar één optie: het erfaandeel wegschenken aan een goed doel want voor elke andere schenking moest ze ook nog eens honderden euro’s registratierechten betalen.

Enkele weken voor de nieuwe regels van kracht worden, blijkt dat er in heel Vlaanderen zo’n 3000 gezinnen in een gelijkaardige situatie zitten. 3000 gezinnen die in allerijl van dat stukje eigendom proberen af te geraken. De nieuwsdienst van de VRT toonde het verhaal van Veerle. Na het overlijden van haar vader erfde zij samen met haar drie broers de helft van het ouderlijke huis. Haar moeder kreeg de andere helft en bleef in het huis wonen.

Zij bezit daardoor één zesde van een woning, een erfaandeel dat goed is voor zo’n 30.000 euro. Maar het huis verkopen is geen optie. Ook de drie broers kunnen het momenteel financieel niet aan om haar aandeel op te kopen. In theorie rest er Veerle maar één andere optie: haar 30.000 euro wegschenken aan een goed doel.

Dirk De fauw, voorzitter van het Brugse OCMW, noemt de maatregel van de Vlaamse regering een heksenjacht. “De maatregel is bedoeld om profiteurs aan te pakken, maar wij hebben hier slechts één geval kunnen detecteren van iemand die voor de helft eigendom is van een handelspand in de Brugse binnenstad. Een handelspand bezitten, dat kan uiteraard niet door de beugel, maar de grote meerderheid die getroffen wordt door de maatregel zijn mensen die het niet breed hebben”, zei hij aan de VRT.

Nog volgens de Fauw gaat het vaak om heel complexe situaties die bijna niet op te lossen zijn. Zijn Antwerpse tegenhanger Fons Duchateau (N-VA) staat – hoe kan het ook anders – pal achter de maatregel. Nochtans dook in heel Antwerpen ook maar één mogelijk frauduleus geval op. Tegenover dat ene geval staan 154 gezinnen die zich in dezelfde penibele situatie bevinden als Veerle en Carine.

Dat het complex is bewijst ook de raad die het Huurdersplatform geeft aan gedupeerde huurders: “Indien de dochter de woning gedeeltelijk (1/24e)  in volle eigendom zou hebben, en de moeder betrekt deze woning, dan zou dit logischerwijze betekenen dat de dochter voor 1/24e recht heeft op de huurgelden voor deze woning. Er kan nagevraagd worden of dit het geval is. In dit geval zou het ook mogelijk zijn om via een notariële akte (en overschrijving op het hypotheekkantoor) het gedeeltelijk vruchtgebruik te schenken aan haar moeder. Dan wordt de dochter binnen het jaar naakte eigenares en wordt ze pas bij het overlijden van haar moeder opnieuw gedeeltelijk volle eigenares (1/24e). Na overlijden van haar moeder zou de sociale huurster dan natuurlijk wel haar gedeelte van de woning moeten vervreemden (verkopen of schenken) om sociaal te kunnen blijven huren.”

Terwijl de bevoegde minister Homans zich zoals vanouds in stilzwijgen hult, blijken sociale huisvestingsmaatschappijen zelf naar creatieve oplossingen te zoeken en de slachtoffers uitstel gunnen. Maar vast staat wel dat de verstrenging veel mensen uitsluit van een sociale woning. Wedden dat minister Homans zich op dat moment op de borst zal kloppen dat ze de wachtlijsten voor een sociale woning deed dalen?

take down
the paywall
steun ons nu!