(foto Solidair)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek -

Duitse metaalarbeiders krijgen meer loon én extra vakantie. Begin van een trend?

De Duitse metaalarbeiders hebben een loonakkoord beet. De komende twee jaar zullen hun lonen met 4,3 procent stijgen. Belangrijk element is ook de arbeidsduurvermindering. Er is niet alleen de mogelijkheid om – weliswaar – met loonverlies tijdelijk 28u per week te werken. Ook een extra premie kan omgezet worden in 8 extra vrije dagen.

dinsdag 6 februari 2018 17:06
Spread the love

Het loonakkoord dat dinsdagmorgen na een marathononderhandeling werd afgesloten, kregen de metaalarbeiders niet zomaar in de schoot geworpen. Vorige week legden 190.000 arbeiders het werk neer en eerder was er in januari een grote actiedag waar 290.000 arbeiders aan deelnamen. De vakbond had met een staking van onbepaalde duur gedreigd als de werkgevers niet over de brug kwamen. Dat zou een primeur geweest zijn sinds 2003. Roman Zitzelsberger, voorzitter van IG Metall, bedankte meteen zijn leden. “Heel erg bedankt, zonder deze geweldige steun zouden we vandaag geen doorbraak hebben bereikt”, zei hij.

Aanvankelijk wilden de werkgevers niet meer geven dan 2 procent loonsverhoging. Van arbeidersduurvermindering wilden ze al helemaal niet weten. In heel Europa keken vakbonden reikhalzend uit naar het resultaat van de onderhandelingen. Gehoopt werd dat er eindelijk een einde zou komen aan de jaren van strenge loonmatiging.

Maar opvallend was dat de Duitse vakbond minstens evenveel nadruk legde op arbeidsduurvermindering. Dat lijkt – denk aan de campagnes in België rond de 30-urenweek – ook een trend te worden.

Concreet eiste IG Metall de mogelijkheid om tijdelijk over te stappen naar 28 uur met looncompensatie betaald door de werkgevers. Vooral dat laatste zagen de bazen van Mercedes en co niet zitten.

De tijdelijke arbeidsduurvermindering haalde de vakbond uiteindelijk binnen, maar dan wel met loonverlies. Op een ander punt werd wel gescoord. Alle werknemers krijgen een jaarlijkse premie ter waarde van 27,5 procent van een maandloon. Arbeiders die in ploegen werken of die de zorg van een kind of familielid op zich nemen, kunnen dat geld inruilen voor extra vakantie. Aangezien de werkgevers in dat geval nog iets extra er bovenop leggen, komt dat extra verlof neer op 8 dagen.

Er zal in de toekomst ook strenger toegezien worden op het handhaven van de 35 urenweek die nu de norm is. In ruil krijgen de werkgevers wel ruimere mogelijkheden om hun werknemers tijdelijk langer te laten werken.

De loonsverhoging is met 4,3 procent gespreid over 27 maanden niet slecht, maar een stuk minder dan de 6 procent voor één jaar die de vakbond aanvankelijk eiste. “Dit is niet het begin van een opwaartse loonspiraal”, reageerde Carsten Brzeski, chef econoom van ING in Frankfurt, al opgelucht.

Het akkoord dat IG Metall afsloot in Baden-Württemberg is toonaangevend voor de rest van de Duitsland. Of het verlangen om minder te werken ook doordringt in de rest van Europa zullen we eind dit jaar al kunnen zien in ons land. Dan beginnen de vakbonden en werkgevers de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!