Bron: Flickr
Oproep, Nieuws, Samenleving, Politiek, België - Dokters van de Wereld

Huiszoekingvrije gemeentes: Oproep briefactie naar lokale mandatarissen en burgemeesters

Een groep burgers trok afgelopen dagen naar de lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen met de vraag afstand te nemen van het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan migranten. Het Burgerplatform en Dokters van de Wereld hebben vandaag beslist dit initiatief mee te ondersteunen met een briefactie: gemeentes en lokale overheden beschikken immers over redelijk wat bewegingsvrijheid bij de uitvoering van bepaalde beleidsbeslissingen.

maandag 5 februari 2018 18:37
Spread the love

“Om de burgers te steunen bij de mobilisatie van lokale mandatarissen, stellen het Burgerplatform en Dokters van de Wereld een voorbeeldbrief ter beschikking (zie onderaan) die verstuurd kan worden naar je lokale mandataris.”

Intussen hebben al een aantal burgemeesters aangekondigd dat hun lokale politie niet deel zal nemen aan deze huiszoekingen. Andere gemeenten zoals de stad Luik, Verviers en Vorst, hebben ervoor gekozen om zich resoluut en formeel tegen de ontwerpwet te verzetten.

De brief wordt mee ondertekend door Dokters van de Wereld. De organisatie wil absoluut vermijden dat, zoals in Engeland het geval is, artsen verplicht worden om hun medische gegevens door te geven aan de migratiedienst of zoals in Duitsland, artsen mensen zonder papieren moeten aangeven. Deze deontologisch twijfelachtige maatregelen worden trouwens intussen collectief in vraag gesteld: in Duitsland werd de maatregel intussen van tafel geveegd, in Engeland slaagde Dokters van de Wereld erin de parlementaire commissie Gezondheid te mobiliseren om de wet af te voeren, waardoor de NHS (National Health Service) nu in spoed bijeen moet komen.  

De brief kan hier gedownload worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!