Bron: Pixabay
Nieuws, Europa, Politiek -

Turkije: Amnestyvoorzitter blijft toch in de cel

"De beslissing om de voorzitter van Amnesty International Turkije vast te houden, enkele uren nadat een rechtbank zijn vrijlating had bevolen, moet onmiddellijk worden ingetrokken. Taner Kiliç moet worden vrijgelaten", zegt Amnesty International.

donderdag 1 februari 2018 14:09
Spread the love

“De laatste 24 uur waren we getuige van een zware aanfluiting van de rechtsstaat. De deur naar de vrijheid werd in zijn gezicht dichtgegooid. Dit is verschrikkelijk voor Taner, zijn familie en iedereen die opkomt voor gerechtigheid in Turkije,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Taners vernieuwde aanhouding komt er kort nadat de rechtbank in Istanbul besliste om hem voorwaardelijk vrij te laten in afwachting van zijn proces. De openbare aanklager ging in beroep tegen zijn vrijlating. Een tweede rechtbank in Istanbul aanvaardde het beroep van de openbare aanklager. In plaats van vrijgelaten te worden, werd Taner van de gevangenis in Izmir, waar hij al sinds juni vastzat, naar een politiecel gebracht. Deze namiddag aanvaardde de oorspronkelijke rechtbank de beslissing van de andere rechtbank om zijn aanhouding te verlengen. 

“Dit is nog maar eens een voorbeeld van hoe de crisis in de Turkse rechtsstaat levens kapotmaakt en het recht op een eerlijk proces uitholt,” zegt Wies De Graeve.

“De vernieuwde aanhouding treedt de rechtsstaat met de voeten en negeert het overweldigende bewijs van zijn onschuld. Dit zorgt er enkel voor dat we nog harder zullen strijden voor Taners zaak. Een miljoen mensen eisten al zijn vrijlating. Hij had nooit gearresteerd mogen worden. We zullen niet rusten tot hij vrij is.”

Daarom doet Amnesty International Vlaanderen de volgende oproep: “Nu meer dan ooit moeten we samen laten zien hoe sterk we zijn. Laat van je horen! Teken de petitie aan de Turkse minister van Justitie en eis dat Taner alsnog vrijgelaten wordt.”

De volgende hoorzitting is gepland op 21 juni 2018.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!