Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Nieuws, Economie, Milieu, Politiek, België -

“Kostprijs geen reden om kernuitstap uit te stellen”

Twee kerncentrales langer openhouden is op termijn niet voordeliger, maar wel risicovoller. Tot die conclusie komen milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) op basis van een update die onderzoeksinstelling EnergyVille maakte van de energiestudie voor de industriële grootverbruikers uit 2017.

donderdag 1 februari 2018 12:08
Spread the love

Geen lagere systeemkost door openhouden 2 kerncentrales

Deze update trekt de in het energiedebat vaak geciteerde EnergyVille-studie in opdracht van de grootverbruikers door tot 2040 en dus tot na de sluiting van alle kerncentrales, ook als er 2 reactoren met 10 jaar verlengt zouden worden. Bovendien gebruikt het de meest recente cijfers over de evolutie van de gasprijs en de steeds verder dalende prijzen van hernieuwbare energie.

“Uit deze actualisatie blijkt dat het langer openhouden van 2 reactoren tegen 2040 niet tot een lagere systeemkost leidt”, licht Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België toe. “De kernuitstap zelfs maar gedeeltelijk uitstellen is dus een schijnoplossing. De enige weg vooruit – en op termijn de voordeligste – is de kernuitstap bevestigen en volop inzetten op de vergroening van onze energie.

Update van bestaande studie grootindustrie

Eerstdaags hervatten de discussies over het energiepact op basis van de door minister Marghem gevraagde bijkomende cijfers. Met de actualisatie van de EnergyVille-studie willen de milieuorganisaties de verschillende regeringen een sluitend argument bieden om de kernuitstap te bevestigen.

“Ook bij een gedeeltelijk uitstel, moeten we die 2 kerncentrales uiteindelijk sluiten en investeren in nieuwe capaciteit”, zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. “Aangezien dit uitstel niet voordelig is voor de burger, maar wel het nucleair risico rekt, kunnen we beter vasthouden aan de volledige kernuitstap in 2025. Zo krijgen ondernemingen en burgers de broodnodige impuls om te investeren in de oplossingen van de toekomst: schone, betrouwbare en veilige energie zonder nucleair risico en kernafval.”

take down
the paywall
steun ons nu!