Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Wereld, Samenleving, Politiek -

Palestina Solidariteit vraagt onmiddellijke vrijlating van minderjarige Ahed Tamimi

Ahed Tamimi, een 16-jarige Palestijnse activiste zit al sinds 19 december in voorarrest in een Israëlische gevangenis. Palestina Solidariteit eist haar onmiddellijke vrijlating.

vrijdag 26 januari 2018 22:51
Spread the love

Ahed Tamimi, een 16-jarige Palestijnse activiste zit al sinds 19 december in voorarrest in een Israëlische gevangenis. Enkele dagen na een betoging in haar dorp, naar wekelijkse gewoonte, tegen de bezetting en tegen de beslissing van de Noord-Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, werd Ahed ’s nachts van haar bed gelicht en gearresteerd door Israëlische militairen. Tijdens de betoging, 15 december, werd de 14-jarige Mohammed, neef van Ahed in zijn hoofd geschoten met een rubberen kogel- eigenlijk een metalen kogel met een rubberen omhulsel. Twee dagen later betreden Israëlische militairen het erf van de familie Tamimi. Ahed en haar 21-jarige nicht Nur maken de militairen duidelijk dat ze niet welkom zijn op het eigendom van de familie. Een filmpje dat haar moeder online zet van het incident, gaat viraal. Twee dagen later wordt Ahed opgepakt.

Diplomaten van de Europese unie spraken na het incident ‘diepe bezorgdheid’ uit over de arrestaties van Palestijnse minderjarigen en noemden onder andere Ahed Tamimi bij naam. Ze roepen Israël op om proportioneel te reageren op protesten en open onderzoek te voeren als er slachtoffers vallen, zeker in het geval van minderjarigen. Amnesty international roept op om haar vrij te laten en de doorgaans voorzichtige kinderrechten organisatie Unicef oordeelde in een rapport in 2013 dat ‘mishandeling van Palestijnse kinderen in het Israëlische militaire detentiesysteem wijdverspreid, systematisch en geïnstitutionaliseerd lijkt. Unicef stelde verscheidene voorbeelden vast van ‘praktijken die neerkomen op wrede, inhumane en vernederende behandeling en bestraffing’. Elk jaar worden honderden Palestijnse minderjarigen gearresteerd (in 2017 al meer dan 1000), op dit moment zitten er driehonderd in de cel.

De militaire rechter majoor Haim Balilti besliste dat Ahed naar aanloop van haar proces in voorhechtenis dient te blijven. Human Rights Watch stelt dat de militaire aanklager van plan is om 18 getuigen op te roepen (grotendeels Israëlische militairen), het proces kan op die manier maanden duren. De twee vrouwen worden beschuldigd van zware feiten. Ahed wordt op twaalf punten beschuldigd van het aanvallen en bedreigen van Israëlische militairen, opruiing, het gooien van stenen en het belemmeren van militairen in de uitvoering van hun taken. Er hangt haar een gevangenisstraf van 10 jaar boven het hoofd.

Ahed is geen uitzondering, er worden op dit moment meer dan 300 Palestijnse minderjarigen vastgehouden in Israëlische gevangenissen en detentiecentra. De kinderen worden berecht binnen een militair rechtssysteem dat een eerlijk proces onmogelijk maakt. Joodse kolonisten in dezelfde gebieden worden berecht door de ‘gewone Israëlische burgerlijke rechtspraak’, die veel milder is dan de militaire rechtbank, waarvoor Palestijnen moeten verschijnen. Volgens het burgerlijke recht in Israël mogen minderjarigen in slechts zeer uitzonderlijke gevallen in detentie worden gehouden. Voor het militaire recht geldt dat niet. Militaire rechtbanken in Israël hebben een veroordelingsgraad van 99,74 procent, een reden waarom vele beklaagden een akkoord sluiten. Strafvermindering in ruil voor enkele bekentenissen. Er wordt niet verwacht dat Ahed zo’n akkoord zal sluiten.

Palestina Solidariteit eist de onmiddellijke vrijlating van Ahed Tamimi. Het is duidelijk dat de omstandigheden waarin Ahed wordt vastgehouden niet beantwoorden aan het internationaal recht en dat het feit dat zij wordt vastgehouden en de beschuldigingen die haar ten laste gelegd worden buiten proportie staan van de feiten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!