Het plan dat de Australische premier Malcolm Turnbull gisteren (maandag) voorstelde, voorziet onder andere in meer patrouilles op zee en de strijd tegen vervuiling met meststoffen wordt opgevoerd. Ook komen er preventiemaatregelen tegen de doornenkroon, een zeester die het rif bedreigt. Zo’n 4 miljoen euro gaat naar bijkomend onderzoek.
Gerommel in de marge
Toch zijn wetenschappers en milieuverenigingen niet erg onder de indruk. Milieuorganisatie Greenpeace noemt de hele oefening “betekenisloos gerommel in de marge” zonder maatregelen om het grootste probleem voor het rif aan te pakken: de opwarming van de aarde.
“De klimaatverandering, aangejaagd door het verbranden van steenkool, is het echte doodsvonnis voor het rif”, zegt Nikola Casule van Greenpeace Australië. “Maar in de plaats van fossiele brandstoffen uit te faseren en steun voor nieuwe grote steenkoolmijnen in te trekken, richt de regering zich op de symptomen van het probleem.”
“Het Groot Barrièrerif bevindt zich nu in de vroege stadia van een derde opeenvolgend jaar van verbleking”, zegt hij. “De wetenschap is duidelijk: de klimaatverandering is de grootste bedreiging voor het rif.”
Wetenschappers als Jon Brodie, rifdeskundige aan de Australische James Cook University, wijzen er op dat het geld vooral gaat naar programma’s die in het verleden al bleken te mislukken. Zelfs het Australische Instituut voor Mariene Wetenschappen, een van de instellingen die meer middelen krijgt, is kritisch en ziet enkel overlevingskansen voor het rif als ook de klimaatverandering wordt aangepakt.